Vodafone renunţă la proiectul monedei digitale Libra
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook
Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook
Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook, care se confruntă cu probleme pe fondul scepticismului autorităţilor globale de reglementare, transmit EFE şi BBC.

În luna iunie a anului trecut, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook preciza că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, precum bitcoin.

Monedele digitale, o soluție pentru băncile centrale? Ce se întâmplă

Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de către autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa. În 2019, procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt: Stripe, eBay şi Paypal.

'Grupul Vodafone a decis să se retragă din Asociaţia Libra. Am precizat de la început că dorinţa Vodafone este să-şi aducă o contribuţie reală la extinderea incluziunii financiare. Rămânem devotaţi complet acestui obiectiv şi simţim că putem să contribuim cel mai mult concentrându-ne eforturile pe serviciul de plăţi de pe telefonul mobil M-Pesa', a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al operatorului britanic de telefonie. Vodafone devine al optulea partener 'fondator' care abandonează controversatul proiect Libra, care ar trebui lansat anul acesta.

Printre cei care s-au retras se află procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa, companiile Stripe, eBay, Paypal, Booking Holdings şi Mercado Pago. În decembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au anunţat că monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.

Anunţul confirmă linia dură a blocului comunitar faţă de Libra, în condiţiile în care autorităţile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar. 'Niciun aranjament global privind o monedă stabilă nu ar trebui să înceapă să opereze în Uniunea Europeană până când dificultăţile legale, de supervizare şi cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat şi rezolvate', se arată în declaraţia comună a miniştrilor de Finanţe din UE. Aceştia au precizat că ar putea lua în considerare regulile blocului comunitar pentru a reglementa cripto-activele şi monedele stabile ca parte a unui plan global. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel