Vodafone începe să vândă din active. Care sunt intențiile
Autor: Antonio Grigore
Data publicării:
Grupul Vodafone a precizat că două fonduri de investiţii, Digital Colony şi RRJ, au convenit să cumpere acţiuni Vantage Towers în valoare de 500 milioane respectiv 450 milioane de euro.
Grupul Vodafone a precizat că două fonduri de investiţii, Digital Colony şi RRJ, au convenit să cumpere acţiuni Vantage Towers în valoare de 500 milioane respectiv 450 milioane de euro.
Vodafone, al doilea operator de telefonie mobilă din lume, şi-a anunţat marţi intenţia de a strânge până la 2,8 miliarde de euro, de pe urma unei oferte publice iniţiale la divizia care regrupează infrastructura sa de telecomunicaţii din Europa, Vantage Towers, pe bursa de la Frankfurt.

Vantage Towers are un portofoliu de aproximativ 82.000 de turnuri de telefonie mobilă în 10 ţări din Europa. Listarea acestei divizii, care ar urma să aibă loc la finele lunii martie, va fi una dintre cele mai mari IPO-uri derulate în Europa în acest an.

Într-un comunicat publicat marţi, Vodafone a precizat că intenţionează să vândă 88,9 milioane acţiuni Vantage Towers la un interval de preţ cuprins între 22,50 şi 29 euro per unitate, ceea ce înseamnă că Vantage Towers ar avea o capitalizare de piaţă totală cuprinsă între 11,4 şi 14,7 miliarde de euro.

Dacă acţiunile Vantage Towers vor fi achiziţionate la un preţ de 29 de euro per unitate, suma de 2,8 miliarde de euro generată de pe urma acestei listări ar fi cel mai mare IPO european din acest an, devansând listarea firmei poloneze InPost SA în luna ianuarie. De asemenea, operaţiunea ar fi cel mai mare IPO la o companie europeană de telecomunicaţii, după listările Belgacom în 2014 şi a companiei germane Knorr Bremse în 2018, ambele strângând 4,4 miliarde de dolari.

Grupul Vodafone a precizat că două fonduri de investiţii, Digital Colony şi RRJ, au convenit să cumpere acţiuni Vantage Towers în valoare de 500 milioane respectiv 450 milioane de euro. Oferta se va întinde până în data de 17 martie iar prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Vantage Towers va fi 18 martie. Sumele rezultate de pe urma acestei listări vor fi alocate pentru reducerea datoriilor grupului mamă, a precizat Vodafone.

Mai multe companii de telecomunicaţii din Europa iau în considerare vânzarea infrastructurilor terestre, ţinând cont de interesul crescut al fondurilor de infrastructură pentru acest tip de active.

La mijlocul lunii februarie, grupul francez de telecomunicaţii Orange a anunţat că a înfiinţat o societate, denumită TOTEM, care va regrupa cele aproximativ 25.500 de turnuri de telefonie mobilă din Franţa şi Spania, cele mai mari pieţe europene ale grupului Orange. Cu această ocazie, directorul general Stéphane Richard a declarat că Orange este deschis la posibile parteneriate cu rivalii europeni Vodafone şi Deutsche Telekom în domeniul infrastructurii de telefonie mobilă.

Vodafone Group operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 48 de reţele mobile partenere. Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date şi comunicaţii fixe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel