Virologii francezi, în alertă. Pacient reinfectat cu tulpina sud-africană
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
DIN nou crește presiunea pe secțiile de terapie intensivă
DIN nou crește presiunea pe secțiile de terapie intensivă
Un pacient a fost reinfectat cu varianta sud-africană la numai patru luni după ce s-a vindecat de SARS-CoV-2, a anunțat spitalul Louis-Mourier AP-HP într-un comunicat de presă. 

Acest prim caz din Franța de reinfecție gravă cu varianta 501Y.V2 ridică întrebări cu privire la imunitatea post-infecție.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 58 de ani. Acesta, fără antecedente notabile, a contractat COVID-19 pentru prima dată în septembrie 2020 o formă ușoară (febră și disconfort respirator moderat). Bărbatul s-a recuperat spontan și a fost de două ori testat negativ în decembrie 2020, prin testul RT-PCR, scrie Science & Vie.

Apoi, în ianuarie, pacientul a fost readmis la camera de urgență a spitalului Louis-Mourier AP-HP, din nou pentru febră și disconfort respirator. El a dat din nou pozitiv pentru SARS-COV-2. S-a efectuat secvențierea genomică a probei sale ceea ce a relevat prezența mutațiilor caracteristice ale variantei 501Y.V2 detectate pentru prima dată în Africa de Sud.

Pacientul a fost tratat în terapie intensivă a fost intubat și  ventilat mecanic în urma unui sindrom de detresă respiratorie acută. Se pare că imunitatea dezvoltată de acest pacient după prima sa infecție nu a împiedicat reinfectarea cu varianta sud-africană patru luni mai târziu.

În timpul primului episod infecțios al pacientului, nu a fost efectuată nicio secvențiere genomică a probei pozitive. Prima infecție a apărut în septembrie, adică cu o lună înainte de prima descriere a variantei 501Y-V2 din Africa de Sud și cu trei luni înainte de primul caz raportat în Franța. Medicii deduc că virusul responsabil pentru prima infecție din septembrie nu a fost varianta sud-africană.

Cel mai AMPLU STUDIU indică vaccinul care va SFÂRȘI PANDEMIA

Mai multe studii arată că imunitatea post-infecție la COVID-19 durează cel puțin 6 luni, deși au fost descrise unele cazuri de reinfecție. Cu toate acestea, se știe puțin despre eficacitatea acestei imunități împotriva noilor variante sud-africane, engleze și braziliene. 

SARS-CoV-2 suferă mutați constant, la fel ca toți virușii ARN. Dacă aceste trei variante sunt urmărite în mod specific îndeaproape (folosind secvențierea genomică), acest lucru se datorează faptului că mutațiile lor le conferă o mai mare contagiozitate și virulență și capacitatea de a se sustrage sistemului imunitar. Într-adevăr, mai multe mutații sunt localizate în regiunea care codifică proteina Spike, cea care se leagă de receptorii din celulele noastre. De exemplu, mutația N501Y (găsită în variantele britanice, braziliene și sud-africane) este suspectată de creșterea afinității receptorilor noștri celulari pentru proteina virusului.
Mai multe cazuri de re-infecții cu COVID-19 au fost deja descrise anterior de comunitatea științifică, dar au rămas rare și benig

e.

Până în prezent, nu se știe dacă variantele SARS-CoV-2 au un impact asupra eficacității principalelor vaccinuri împotriva COVID-19. Studii suplimentare vor trebui să clarifice eficacitatea imunității post-infecție și a imunității vaccinului împotriva variantelor emergente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel