Viktor Orban, jignit, cere demisia vicepreşedintelui CE
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Viktor Orba / Foto: MTI
Viktor Orba / Foto: MTI
Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, premierul Ungariei Viktor Orbán a informat-o că va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, din cauza declaraţiilor prin care aceasta a insultat Ungaria şi poporul maghiar și totodată îi cere demisia acesteia, relatează agenţia ungară de presă MTI.

Viktor Orban a declarat că "Ungaria este un membru angajat al Uniunii Europene de la aderarea sa în 2004. Am încercat întotdeauna să ajungem la un consens cu privire la problemele divergente, în cele mai multe cazuri, cu rezultate. Apreciem activitatea doamnei Ursula von der Leyen în calitate de preşedinte al Comisiei".

Premierul ungar a mai scris: "Sunt nevoit să mă adresez dumneavoastră, Doamnă preşedinte, în urma insultelor aduse la adresa Ungariei de Vera Jourová, vicepreşedintele Comisiei. Ungaria a fost numită public de vicepreşedintele Comisiei  'democraţie bolnavă' şi a insultat cetăţenii maghiari ai Uniunii Europene prin afirmaţia că 'nu sunt în situaţia să îşi formeze o opinie independentă'. Aceste declaraţii, care încet-încet devin obişnuite, nu sunt doar un atac la adresa Guvernului ungar ales democratic, ci sunt jignitoare şi la adresa Ungariei şi a poporului maghiar. Prima afirmaţie este greşită, cea de-a doua este inacceptabilă", a scris premierul.

Lenovo construiește prima fabrică europeană în Ungaria

Prim-ministrul ungar a adăugat că aceste declaraţii contravin rolului instituţional neutru şi obiectiv al Comisiei, cuprins în Tratatul de la Lisabona; declaraţia nu respectă principiul cooperării loiale şi exclude posibilitatea unui dialog inteligent între Vera Jourová, vicepreşedintele Comisiei, şi Ungaria.

"Oricine încalcă Tratatul prin acţiunile sale, nu poate fi un apărător al statului de drept şi al valorilor europene. Declaraţiile comisarului sunt incompatibile cu poziţia sa în comisie, iar demisia sa este inevitabilă. Până când acest lucru nu se va întâmpla, Guvernul ungar va suspenda relaţiile politice bilaterale cu Vera Jourová", a scris Viktor Orbán în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel