Viața la bloc. Reguli noi pentru închiderea balcoanelor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o propunere depusă la Senat
Este o propunere depusă la Senat
În Senat a fost depus spre examinare un proiect chemat să completeze o lege din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Inițiativa legislativă propune eliminarea obligativității unui acord al vecinilor pentru obținerea autorizației de închidere a balcoanelor și logiilor.

În prezent, pentru a intra în posesia respectivei autorizații, este nevoie de mai multe documente, inclusiv un memoriu de arhitectură în care vecinii își dau acordul vecinilor efectuarea lucrărilor, alături de releveu, fațadă și propunerea propriu-zisă de închidere a balcoanelor/logiilor cu avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcțiune

Propunerea legislativă prevede ca în cazul proprietarilor aflați la parter, care își închid balcoanele din motive de siguranță, noxe, zgomote, să nu mai fie nevoie de memoriul de arhitectură cu acordul vecinilor.

În acest sens, în Legea nr. 50/1991, după alineatul (20A6) se introduce unul nou, (20A6′), cu următorul cuprins: ,,(20A6′) în ceea ce priveşte lucrările de închidere a balcoanele/logiilor ce se află la parterul unui bloc, prin excepţie de la punctul 2.5.6. din Anexa nr. 1 la prezenta lege, nu este nevoie de acordul vecinilor dacă lucrările se efectuează din motive de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum şi din orice alte motive întemeiate, relative la siguranţa şi sănătatea locatarului.”

Citește și Cu piscina pe balcon. La fiecare etaj. Un proiect îndrăzneț FOTO

În expunerea de motive a proiectului de lege, se arată că excepția nu va fi absolută, ci doar în cazuri bine justificate: “Trebuie să primeze siguranţa şi sănătatea locatarului. Obligativitatea obţinerii acordului vecinilor a fost instituită pentru a-i proteja pe aceştia de diferitele inconveniente care izvorăsc din natura lucrărilor, cum ar fi tulburarea liniştii sau orice fel de dezavantaje. Cu toate acestea, cazul invocat în iniţiativă este unul special, aşa că ar trebui să se bucure de un regim juridic special”, se mai argumentează în inițiativa legislativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel