Varujan Vosganian: Starea de urgență va costa bugetul 10 miliarde de lei
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Finanţelor a atras 90 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a atras 90 de milioane de lei de la bănci
Varujan Vosganian a explicat cum această lună de stare de urgență va costa bugetul României 10 miliarde de lei.

"Ministerul Muncii ne-a informat că în acest moment avem peste un milion de locuri de muncă disponibilizate și că numărul lor e în creștere. Ministerul Finanțelor ne mai spune că lunar, potrivit legislației votate recent, bugetul va acoperi cu cca 4 miliarde de lei plata indemnizației pentru șomerii disponibilizați temporar. S-ar putea, așadar, crede că doar acesta este impactul disponibilizărilor datorate efectelor pandemiei. Din păcate, nu este deloc așa."

"Impactul economic cel mai mare al disponibilizărilor nu este cel al plății indemnizațiilor de șomaj. Faptul că un milion de oameni sunt șomeri, înseamnă că ei nu produc în acea perioadă și acesta este efectul cel mai grav asupra economiei și asupra bugetului."

Adrian Câciu. Cum să-i protejăm pe români în țara lor

Fostul ministrul al Finanțelor, a spus că cei un milion de angajați ar produce un PIB de cel puțin 15 miliarde daca ar fi în activitate.

"Cei un milion de salariați din sectorul privat aparțin unor sectoare diferite, de la construcții de mașini până la textile și hoteluri-restaurante, astfel încât putem socoti productivitatea lor este cea medie națională. Asta înseamnă că, dacă ar fi în activitate, ei ar produce un Produs Intern Brut lunar de cel puțin 15 mld lei. Scăderea de PIB este, însă, mai mare, căci sectoarele care nu lucrează afectează și veniturile celorlalte. Iar alte domenii de activitate, fără a avea, propriu-zis șomeri se reduc drastic, cum ar fi, de pildă, cabinetele notariale și avocațiale. Astfel încât putem aprecia, fără să greșim, că reducerea de PIB provocată de pierderea a un milion de locuri de muncă este de cca 20 mld lei. Socotind veniturile curente din PIB la 25% (ceea ce mai puțin decât media de peste 28% de anul trecut), înseamnă că bugetul pierde, prin reducerea PIB, în luna respectivă, 5 miliarde lei."

"Așadar, 4 miliarde de lei pe care bugetul îi dă și cu 5 miliarde de lei pe care nu-i mai ia înseamnă 9 miliarde de lei. Să adăugăm la acestea cel puțin un miliard de lei decurgând din alte facilități și cheltuieli ocazionale (contribuții la asigurări sociale neplătite, ajutoare pentru familiile afectate, sporuri de periculozitate, diverse forme de garanții de stat onorate pentru linii de credit și amânarea la plată a utilităților, diverse alte cheltuieli generate de procedurile stării de urgență cum ar fi carantina etc. etc.)."

Varujan Vosganian a mai scris că PIB-ul se reduce cu cca 20 de miliarde de lei, mai exact 2%.

"Concluzia este că efectele economice ale declarării stării de urgență pentru perioada 15 martie – 15 aprilie 2020 au un impact bugetar de cca 10 miliarde de lei ( aprox 1% din PIB). În ce privește Produsul Intern Brut, el se reduce cu cca 20 mld lei, ceea ce înseamnă 2% din PIB. Calculele procentuale au în vedere PIB prognozat pe 2020, dar, din păcate, procentele vor fi mai mari, dacă PIB, așa cum e previzibil, va fi sub prognoză."

"Prelungirea stării de urgență cu încă o lună, așa cum ne anunță autorii Ordonanțelor militare, va avea, cu siguranță, un impact și mai mare asupra economiei naționale și bugetului consolidat."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel