Vara se numără tulpinile... de COVID-19. A mai apărut o variantă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții caută să înțeleagă
Experții caută să înțeleagă
După tulpinile britanică, braziliană, sud-africană, indiană și rusească a mai apărut o variantă care vine și aceasta din zona celor două Americi.

De această dată, noua variantă de COVID-19 vine din Mexic, unde a fost identificată de un grup de cercetători ai Departamentului de Farmacie și Biotehnologie al Universității din Bologna.

Aceștia au analizat mai mult de un milion de secvențe ale genomului SARS-CoV-2 și au identificat noua variantă care, în ultimele săptămâni, s-a răspândit mai ales în Mexic, dar a fost găsită și în Europa. Lucrarea în care este prezentată noua tulpină, denumită științific T478K, a fost publicată în Journal of Medical Virology.

La fel ca și alte tulpini, T478K prezintă o mutație a proteinei Spike, care permite coronavirusurilor să se atașeze și să pătrundă în celulele sănătoase.

Citește și: Rusia are propria TULPINĂ de SARS-CoV-2. Panică la Moscova

„Această variantă se răspândește din ce în ce mai mult în America de Nord, în special în Mexic. Până în prezent, această variantă reprezintă 50% din virusurile existente în această zonă. Rata și viteza răspândirii amintește pe cele ale „variantei britanice”, explică Federico Giorgi, care este coordonatorul studiului și profesor la Departamentul de Farmacie și Biotehnologie al Universității din Bologna. „Mutația proteinei Spike este localizată structural în regiunea de interacțiune cu receptorul uman ACE2. Coronavirusurile se atașează de acest receptor pentru a infecta celulele, răspândind astfel infecția cu mai multă eficacitate”.

Experții mexicani sunt îngrijorați de rapiditatea cu care această tulpină se răspândește, numărul celor infectați cu noua variantă dublându-se în numai o lună.

”Varianta mexicană” se răspândește uniform printre bărbați, femei și categorii de vârstă. Această tulpină reprezintă 52,8% din toate coronavirusurile secvențiate în Mexic, în timp ce în Statele Unite apare doar în 2,7% din probele secvențiate. În ceea ce privește Europa, ”varianta mexicană” s-a răspândit slab în Germania, Suedia și Elveția. În Italia este practic inexistent, cu doar 4 cazuri raportate, mai notează Science Daily.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel