Vaccinare obligatorie. Poate pentru anumiți angajați
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vaccinarea în anumite cazuri ar putea fi obligatorie
Vaccinarea în anumite cazuri ar putea fi obligatorie
Firmele au la dispoziție măsuri pentru a limita pe cât posibil răspândirea coronavirusului la locul de muncă, însă se poate ca acestea să nu fie suficiente în cazul anumitor profesii ori activități.

Nu ar fi tocmai exclus ca o instanță să considere rezonabilă impunerea vaccinării de către un angajator, sunt de părere avocatele Daniela David și Laura Popa (Vernon|David) într-o opinie recentă pe tema vaccinării anti-COVID-19 în contextul relațiilor de muncă.

Obligația generală de a asigura un mediu de lucru sigur pentru angajați ar putea să nu fie suficientă să justifice nerespectarea libertății angajatului de a se vaccina sau nu, cu atât mai mult dacă ne gândim la variantele pe care firmele le au pentru a limita riscul răspândirii virusului - de pildă, să apeleze la telemuncă, să instituie munca în ture, cu program decalat ș.a.m.d., subliniază avocatele. Totuși, în profesii și activități unde riscul răspândirii e ridicat și măsurile de limitare a riscului precum cele enumerate sunt insuficiente, s-ar putea argumenta pentru impunerea vaccinării salariaților, notează avocatnet.ro.

„Totuși, dacă firmele vor să impună astfel de cerințe, angajatorii ar trebui să se consulte cu sindicatele sau reprezentanții salariaților, precum și cu medicul de medicina muncii”, subliniază avocatele de la Vernon|David. Asta, pentru a vedea dacă într-adevăr se impune vaccinarea.

Citește și: Vaccinare OBLIGATORIE. Florin Cîțu: Mergem în direcția corectă

Subiectul impunerii vaccinării în contextul relațiilor de muncă este discutat nu doar în România, ci în toate celelalte state europene și chiar și dincolo de Ocean. Majoritatea opiniilor exprimate de specialiști, în special de avocați, merg în direcția în care răspunsul la întrebarea „să impunem sau nu vaccinarea anti-COVID-19 la muncă” să nu fie unul tranșant, întrucât situațiile pot să difere mult între o companie și alta. Cel mai frecvent în discuție este ridicată chestiunea discriminării salariaților care, folosindu-se de libertatea de a alege între a se vaccina sau nu, ar putea să sufere repercusiuni dacă nu se vaccinează. 

Sunt specialiști care recomandă firmelor să nu se amestece aproape deloc în chestiunea vaccinării, adică nici măcar să nu-i întrebe pe angajați ce planuri au în acest sens - ori, dacă o fac, să se asigure anonimitatea.

La noi se pune problema vaccinării tuturor angajaților din domeniul HoReCa, așa cum au declarat reprezentanții industriei, după întâlnirea pe care au avut-o azi cu premierul Florin Cîțu. Această industrie fiind cea mai afectată de pandemie din cauza lockdown-ului și pentru care se caută soluții.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel