Vaccinare. ADEVĂRUL despre eficacitatea unei SINGURE DOZE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Există o diferență între unii și alții
Există o diferență între unii și alții
Studii peste studii și iar studii despre virusul SARS-CoV-2, care mai are, se pare, suficiente secrete pentru a-i ține pe oamenii de știință cu atenția concentrată la maxim asupra evoluției acestui coronavirus care se lasă greu învins, dar și despre vaccinurile COVID-19, dezvoltate într-un timp record, a căror eficacitate a fost pe deplin confirmată, dar ale căror efecte pe termen lung rămâne să fie descoperite. 

Un ultim astfel de studiu legat de vaccinuri a fost efectuat de oamenii de știință de la Imperial College London și publicat în revista Science. Cercetătorii au dorit să afle care este, în relitate, efectul unei singure doze de vaccin, subiect despre care, în spațiu public, circulă o sumedenie de informații mai mult sau mai puțin avizate. 

Experții au ajuns la concluzia că o singură doză de vaccin crește gradul de protecție împotriva diferitelor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, dar NUMAI ÎN CAZUL celor care au trecut, anterior, prin boala COVID-19, provocată de virusul SARS-CoV-2. 

Specialiștii au analizat probe de sânge prelevate de la personalul medical din spitalele Barts și Royal Free după prima doză de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer, după tehnologia descoperită de firma germană BioNTech. Nivelul imunității (anticorpi, celule B cu memorie și celule T ucigașe) a fost evaluat în comparație cu tulpina SARS-CoV-2 originală, precum și tulpina Kent, care este dominantă în Marea Britanie și tulpina sud-africană.

Citește și Vaccinul Pfizer. Statele Unite și-au dat acordul

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut anterior infecții ușoare sau asimptomatice, după o singură doză de vaccin ARN, și-au sporit semnificativ protecția împotriva tulpinilor africană și britanică. În schimb, cei care nu au făcut, anterior, COVID-19 au avut răspunsuri imune mai slabe după prima doză, ceea ce înseamnă că pot contracta noi variante ale virusului.

Rămâne neclar ce nivel de protecție oferă celulele T. Mutațiile din tulpinile Kent și Africa de Sud ar putea reduce imunitatea celulelor T, o pot spori sau nu o vor afecta în niciun fel în comparație cu tulpina inițială, în funcție de diferențele genetice dintre oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel