Prețul AURULUI. Va ajunge la 2.000$? Record istoric DOBORÂT
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
COVID-19: AURUL, un nou MAXIM ISTORIC
COVID-19: AURUL, un nou MAXIM ISTORIC
Preţul aurului a crescut semnificativ luni, investitorii fiind tot mai atrași de metalul galben, supranumit și activ de refugiu, pe fondul temerilor că extinderea pandemiei de coronavirus va încetini ritmul redresării economiei mondiale şi al tensiunilor geopolitice dintre SUA şi China.

Creşterea numărului de contaminări în SUA şi în alte regiuni a redus speranţele într-o relansare economică rapidă, dar și apetitul jucătorilor din piață pentru activele riscante. De asemenea, tensiunile geopolitice stimulează creşterea preţului aurului, perceput ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini. În aceste condiții, uncia de aur a urcat, pe piața spot, cu 1%, ajungând la nivelul record de 1.929,90 dolari, depăşind vârful absolut atins în septembrie 2011.

Evoluția ascendentă a metalului galben este susținută inclusiv de măsurile agresive de relaxare monetară adoptate de multe bănci mondiale, de când pandemia a aruncat economia globală în recesiune. Unii investitori se tem că aceste măsuri de politică monetară ar putea duce în cele din urmă la inflaţie.

Drapelul american a fost coborât luni dimineaţa de pe consulatul Statelor Unite din Chengdu, la trei zile după ce a fost închis de Beijing, ca represalii la o măsură similară luată împotriva consulatului chinez din Houston de către administraţia Trump, pe fondul unor acuzaţii de spionaj reciproce ca în timpul Războiului Rece. 

Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor în aur. Acum, aceleași bănci direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit. 

Citește și Aurul ATACĂ propriul RECORD istoric! Mark Mobius cumpără

Se ridică fireasca întrebare: uncia de aur va depăși pragul psihologic de 2000 de dolari? Experții dau din colț în colț și evită un răspuns direct. Este mult prea multă incertitudine pe piețe, multă nesiguranță și, mai ales, sunt multe necunoscute legate de modul în care vor evolua lucrurile în continuare. Totul depinde de cât de repede se vor mișca marile companii și laboratoare farmaceutice ce lucrează în prezent la un vaccin anti-covid-19. 

Pentru că, susțin la unison analiștii, un vaccin va însănătoși nu doar populația lumii, dar și economia planetei. Cu cât se întârzie, cu atât va fi mai dificilă relansarea. E adevărat, riscurile unor noi prăbușiri a piețelor de genul celor de la începutul pandemiei s-au redus, dar va fi nevoie de foarte multe luni pentru ca economia mondială să revină la nivelul ei de dinaintea apariției noului coronavirus. Prin urmare, este posibil ca prețul aurului să mai crească până la sfârșitul anului, ba chiar să atingă pragul de 2000 de dolari/uncie, dar pentru foarte scurt timp. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel