Urmărește dezbaterea live

Unii români au descoperit MINERITUL...pe BANI MULȚI și ILEGAL
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Atacatorii cibernetici
Atacatorii cibernetici
Un grup de hackeri români minează criptomonede folosind dispozitivele victimelor din toată lumea. Atacatorii cibernetici ar putea fi acuzați de furt continuu, întrucât infectează pe termen nedefinit calculatoare şi servere de pe tot globul, de unde minează apoi ilegal criptomonede. Victimele au astfel parte de un calculator care funcționează lent și ''câștigă'' facturi ridicate la electricitate.

Procesul de minare a criptomonelor necesită sisteme informatice scumpe, cu putere de procesare mare, motiv pentru care atacatorii informatici evită să folosească propriile dispozitive şi încearcă să preia controlul unor asemenea sisteme de la distanţă şi să le folosească ca şi când ar fi ale lor.

După ce pun mâna pe sistemele victimelor, care rulează în acest caz sistemul de operare Linux, hackerii instalează ilegal o aplicaţie şi minează pe termen nedefinit criptomoneda Monero.

Astfel, dispozitivul infectat nu va mai funcţiona în parametrii optimi, se va deteriora accelerat, serviciile găzduite pe serverele infectate vor funcţiona mai prost, iar consumul de energie electrică plătit de victimă va creşte.

Citește și: Electric-Up, PANOURI FOTOVOLTAICE pentru HoReCa. Care e stadiul programului

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat şi uneltele pe care răufăcătorii le folosesc în mod fraudulos. Astfel, atacatorii au dezvoltat un program care urmăreşte să ghicească parolele slabe folosite la protocolul prin care se face conectarea de la distanţă la un server, iar odată intraţi în sistem instalează o aplicaţie modificată ce foloseşte puterea de procesare pentru minarea de criptomonede, notează Agerpres.

Programul cu care atacatorii scanează internetul pentru a găsi dispozitive vulnerabile conţine cuvinte sau propoziţii într-un amestec de engleză şi română, numele programului cu care sparg parolele fiind tocmai diicot brute. În cadrul investigaţiei, cercetătorii Bitdefender au descoperit că inclusiv în comentariile din aplicaţii, hackerii folosesc nume româneşti.

Victimele pot depista că dispozitivele lor sunt folosite abuziv de către terţi pentru a mina criptomonede atunci când constată că acestea nu mai funcţionează corespunzător.

Specialiştii în securitate informatică recomandă folosirea unor parole unice şi complexe care să nu poată fi sparte prin încercări repetate, dar şi închiderea protocoalelor de comunicare pe care nu le folosesc în mod uzual.

Administratorii sistemelor care constată funcţionarea greoaie a sistemelor trebuie să înlăture toate fişierele instalate de către atacatori pe dispozitivul infectat şi să se asigure că iau toate măsurile pentru combaterea infectării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel