Ungaria și Croația își recunosc reciproc certificatele de vaccinare
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ungaria şi Croaţia au căzut de acord că îşi vor recunoaşte reciproc certificatele de vaccinare şi că toţi cei care deţin un certificat de vaccinare vor putea circula liber între cele două ţări, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Oficialul a mai spus că sunt purtate negocieri cu ţările vecine pentru ca toţi cetăţenii maghiari care au primit deja vaccinul să poată călători în mod liber.

"Astăzi am încheiat negocierile cu Croaţia. Am convenit să ne recunoaştem reciproc certificatele de vaccinare şi ca toţi cei care deţin aşa ceva să poată circula liber între cele două ţări. Astfel, cetăţenii maghiari care au fost vaccinaţi deja vor putea călători în Croaţia fără obligaţia de a se testa sau de a sta în carantină", a subliniat ministrul de externe.

Szijjártó a adăugat că detaliile tehnice vor fi disponibile pe pagina de internet a serviciului consular din cadrul ministerului. "Discutăm detaliile tehnice finale cu partenerii croaţi, iar acordul va intra în vigoare în această săptămână. Începând din acel moment, cetăţenii maghiari şi croaţi care au certificate de vaccinare vor putea călători fără restricţii între cele două ţări", a spus şeful diplomaţiei ungare.

Austria anunța că doreşte să introducă, din 4 iunie, un ''paşaport verde'' în format digital privind coronavirusul, informează miercuri dpa.


''Paşaportul'' va fi operat printr-un cod QR care apoi va fi disponibil pe telefoanele mobile, a explicat ministrul austriac al turismului Elisabeth Kostinger.

Din 19 mai, diverse certificate de vaccinare, teste şi formulare privind vindecarea vor fi deja valabile în Austria ca permise de intrare pentru domeniile gastronomie, cultură, sport şi HORECA, care urmează să se redeschidă la data menţionată.

De la jumătatea lunii mai, germanilor care călătoresc în Austria nu li se va mai aplica carantina obligatorie; un test negativ la COVID-19 va fi suficient pentru a intra în ţara vecină Austria.

La nivelul UE, un ''paşaport verde'' - numele oficial va fi ''certificat UE COVID-19'' - ar urma să fie introdus la finalul lunii iunie. Parlamentul European doreşte ca acest document să fie valabil cel mult 12 luni.

În România, florin Cîțu a declarat recent să nu dorește introducerea de astfel de certificate dar dacă Uniunea Europeană o va cere atunci se va aproba și aici acest document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel