Unde își ascund banii miliardarii americani ca să nu plătească taxe
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ultra bogații americani au devenit specialiști în ascunderea banilor
Ultra bogații americani au devenit specialiști în ascunderea banilor
Peste 20% din veniturile celor mai bogați americani nu sunt raportate la Serviciul de Venituri Interne (IRS), potrivit unui nou studiu care calculează evaziunea fiscală din SUA și care este mult mai mare decât se estimase anterior.

Auditurile aleatoare ale celor bogați pot detecta o anumită evaziune fiscală, dar autorii studiului au descoperit că IRS ratează cu ușurință veniturile ascunse prin tehnici sofisticate, inclusiv în afaceri private și structuri offshore. Încasarea tuturor impozitelor pe venit neplătite ce cei 1% cei mai bogați americani crește veniturile către Trezoreria SUA cu 175 de miliarde de dolari pe an, scrie Bloomberg.

”Subliniem că estimările noastre sunt susceptibile de a fi mult sub nivelul real în ceea ce privește cantitatea totală de evaziune a acestei categorii”, au scris autorii.

În timp ce multe forme de venit, inclusiv salariile, sunt raportate automat către IRS și ușor de descoperit într-un audit simplu, profiturile afacerilor private și parteneriatele complexe de investiții sunt mai greu de urmărit.

Veniturile ascunse din partea celor ultra bogați înseamnă că inegalitatea veniturilor și a bogăției ar putea mult mai mare decât au estimat cercetătorii anterior, au concluzionat autorii. 

Citește și: Avertisment: Aveți grijă ce bijuterii cumpărați

Studiul a fost realizat de doi cercetători IRS, John Guyton și Patrick Langetieg, și de trei profesori: Daniel Reck de la London School of Economics, Max Risch de la Carnegie Mellon University și Gabriel Zucman de la University of California la Berkeley.

Cercetătorii sugerează că IRS ar trebui să desfășoare ”instrumente suplimentare” pentru ”combaterea eficientă a evaziunii fiscale”, inclusiv utilizarea unor denunțători și a unor audituri mai specializate.

Comisarul IRS, Chuck Rettig, a declarat săptămâna trecută unui comitet al Camerei reprezentanților că ratele de audit pentru contribuabilii cu venituri mari s-au prăbușit în ultimul deceniu, deoarece IRS a pierdut personal cheie care examina rentabilitatea persoanelor bogate. Așadar IRS nu știe unde sunt ascunși banii miliardarilor pentru că nu are cu cine să îi caute.

Bogații SUA, respectiv cei 1% din populația țării, au văzut o creștere a valorii lor nete nete cu aproximativ 4 trilioane de dolari în 2020, acaparând mai mult de o treime din toate bogățiile noi, potrivit datelor Rezervei Federale publicate vineri. La polul opus, valoarea netă a celei mai sărace jumătăți a gospodăriilor din SUA a crescut cu 471 miliarde de dolari, doar 4% din câștigul total de anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel