Undă verde: Planul economic de la UE, aprobat în toate statele
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
PNRR se referă la un pachet de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020 . Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026.
PNRR se referă la un pachet de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020 . Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026.
Parlamentele Austriei şi Poloniei au aprobat joi planul european de redresare, în valoare de 672 de miliarde de euro, destinat susţinerii depăşirii consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19, ceea ce face astfel posibilă încheierea procesului de ratificare a acestui proiect istoric.

"Cu voturile pozitive ale parlamentelor austriac şi polonez de astăzi, cele 27 de state membre au finalizat procesul de aprobare parlamentară", a anunţat, pe Twitter, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.

Cu o valoare fără precedent, 672 de miliarde de euro de subvenţii şi împrumuturi acordate ţărilor membre UE, mecanismul finanţat în premieră printr-un recurs comun la împrumuturi întruchipează solidaritatea europeană în faţa crizei provocate de COVID-19.

Punerea în aplicare a planului încheiat în iulie 2020, după negocieri dificile, a fost adesea criticată pentru lentoarea sa.

Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii ale statelor membre în tranziţia verde şi digitală, sunt în cel mai optimist caz prevăzute pentru sfârşitul lunii iulie.

Citește și: Lista! Ce măsuri se relaxează de la 1 iunie

Spania şi Italia ar urma să fie principalele state beneficiare, cu aproape 70 de miliarde de euro fiecare, urmate de Franţa, cu aproape 40 de miliarde.

Banii ar trebui să permită finanţarea renovării termice a clădirilor, proiecte feroviare, staţii de încărcare pentru vehicule electrice, digitalizare (reţele de telecomunicaţii de mare viteză sau chiar infrastructuri de stocare a datelor).

Ratificarea de către cele 27 de state membre fiind esenţială pentru a se putea împrumuta banii necesari pe pieţe, o singură semnătură lipsă ar fi putut duce la eşecul proiectului.

Un total de 19 state au prezentat deja proiectul de investiții către Comisie, care are la dispoziţie două luni pentru a le examina şi aproba. Consiliul European va avea apoi o lună la dispoziţie pentru a da undă verde.

Comparativ, în Statele Unite a fost deblocat mai repede un ajutor mai important, iar campania de vaccinare mai rapidă a permis economiei americane să înceapă mai devreme relansarea economică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel