Un vulcan stins din Harghita ar putea să se reactiveze. Lacul Sfânta Ana ”stă” pe magmă activă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Sub lacul Sfânta Ana se află magmă activă
Sub lacul Sfânta Ana se află magmă activă
Masivul Ciomatu - Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural și pozițional din grupa Munților Harghitei și care a erupt ultima oară în urmă cu 30.000 de ani. În craterul vulcanului se afkă singurul lac vulcanic din România, Lacul Sfânta Ana.

Recent, o echipă de cercetători din Franța, Elveția, Ungaria și România au studiat zona vulcanică și au ajuns la concluzia că sub Lacum Sfânta Ana se află un rezervor de magmă care are o capacitate între 10.000 și 20.000 de metri cubi.

Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne din Franța, a declarat pentru National Geographic că recenta descoperite nu înseamnă neapărat că vulcanul va erupe însă a subliniat importanța clasificării vulcanilor activi și inactivi, până acum considerându-se că cei care nu au mai erupt de 10.000 de ani nu mai pot erupe, scrie smithsonianmag.com.

Cercetătorii au făcut măsurători geochimice și geotermice pentru a vedea evoluția termică a muntelui Ciomatu, în vederea estimării cantității de magmă aflată de desupt. Rezultatul este că volumul de sub munte ar fi echivalentul Marii Piramide de la Giza.

Vulcanul care ar putea schimba relieful Rusiei își face de cap

Noul studiu, care a fost construit pe o cercetare anterioară, a dus la indicare rezervorului de magmă se sub Ciomatul. În februarie 2018, un articol din Journal of Volcanology and Geothermal Research a propus termenul de ”vulcani cu un potențial rezervor de magmă activă” pentru a demonstra că există o posibilitate de reactivare a vulcanilor adormiți.

Conform informațiilor Național Geographic citate de smithsonian.com, echipa lui Laumonier a descoperit că în crusta superioasă de sub Ciomatu, 15% din acceasta este topită. În unele zone se ajunge chiar la o proporție de 45%, punct din care specialiștii spun că este posibilă o erupție, a declarat Michael Ackerson, curator al Muzeului Smithsonian.

Laumonier împreună cu echipa afirmă că indiferent dacă Cimatu va erupe sau nu, unii vulcani se pot reactiva, pericolul venind din faptul că nu știm nimic despre procesul de trezire ale acestui tip de vulcani.

”Pentru că este posibil ca un vulcan mort precum Ciomatul este de fapt capabil să erupă în viitor, ne determină să acordăm atenție vulcanilor inactivi din lumea întreagă și poate o redefinire a statutului acestora”, a mai spus cercetătorul francez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel