TVA la 5% pentru locuințe. Expert: Dintr-o dată, totul se schimbă
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O amânare anunțată târziu și care dă planuri peste cap
O amânare anunțată târziu și care dă planuri peste cap
Majorarea la 140.000 euro a pragului până la care se aplică TVA de 5% la imobile se amână pentru 2022, potrivit unei analize a modificărilor fiscale care trebuiau să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 realizată de George Trantea, de la Filip & Company.

"Nu aduce anul ce aduce ultimul Monitor Oficial al anului. 1332 din 2020 e ultimul Monitor Oficial al anului 2020. În cadrul lui, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 implementează un proiect pe care nu-l aşteptam, nu-l doream, dar îl bănuiam: amână pentru 2022 câteva din măsurile fiscale mult aşteptate, printre care majorarea la 140.000 euro a pragului până la care se aplică TVA de 5% la imobile, precum şi eliminarea pragului de 30% pentru deductibilitatea creanţelor neîncasate cesionate. Nu e tot proiectul aşa rău...Se prelungeşte şi termenul de suspendare a executărilor silite (care implică o somaţie), a accesoriilor şi a prescripţiei fiscale până în 31 martie 2021", potrivit lui Trantea.

El atrage atenţia că nu se prelungeşte şi termenul de suspendare a executărilor silite prin poprire, termen care fusese stabilit prin OUG 29/2020 şi care a expirat, după diverse prelungiri, de Crăciun - 25 decembrie 2020.

"Se prelungeşte şi perioada în care se poate solicita anularea accesoriilor aferente creanţelor principale anterioare lunii martie 2020 (facilitate instituită prin OUG 69/2020). Tehnica legislativă reia logica anterioară - perioadă depunere, decădere, perioadă depunere - deşi este inexplicabil de ce se menţine perioada de decădere dintre cele două perioade de depunere (dacă s-a depus o cerere după 15.12, dar înainte de 01 ianuarie 2021, cererea va fi respinsă ca tardivă, dar se va putea relua, identic, după 01 ianuarie 2021). Tot până la 31 martie 2021 se prelungeşte şi termenul în care se poate solicita eşalonarea simplificată - OUG 181/2020 - aferentă obligaţiilor scadente în 2020, după instituirea stării de urgenţă. Se amână şi alte măsuri (vouchere, obligaţie case de marcat electronice fiscale) şi se clarifică diverse probleme întâmpinate la calculul contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiilor acordate pentru facilitarea formelor de organizare a muncii la distanţă (OUG 30/2020 sau Kurzarbeit)", arată George Trantea.

Conform analizei, piaţa imobiliară se dezvoltase în ultima parte a anului 2020 plecând de la premisa implementării din ianuarie 2021 a majorării pragului aferent TVA de 5% la 140.000.

Citește și Veste bună la început de an. Ce se întâmplă cu AMENZILE rutiere în 2021

"E adevărat că părea prea frumos: măsura era luată din timp, contribuabili aveau timp să analizeze, să se pregătească, să modifice planurile, cumpărătorii se puteau uita la apartamente sau case ceva mai mari. Dintr-o dată planurile trebuie să se schimbe. Apartamentele sau casele care erau concepute în vederea unei vânzări cu TVA 5% trebuie să ţină cont de TVA de 19%. Proiectele care aveau în vedere vânzarea unor imobile sub acest prag trebuie să regândească întregul plan de la zero pentru a ţine cont de majorarea preţului cu 20%. Acest lucru implică: adaptări ale proiectelor; identificarea altor cumpărători; soluţionarea disputelor cu cei care contractaseră deja având în vedere TVA de 5%. Cu privire la ultimul punct, un rol important îl vor avea şi băncile care finanţau aceste achiziţii. Majorarea preţului cu 14% îi va face pe mulţi cumpărători să nu se mai încadreze în plafonul de finanţare, fiind necesară reorientarea către alte apartamente sau case. Aşa cum pandemia ne-a redescoperit importanţa clauzelor de forţă majoră, schimbările TVA-ului aferent locuinţelor ne vor ajuta să redescoperim clauzele ce vizează taxele din antecontractele de vânzare-cumpărare. Să sperăm că surpriza nu va fi foarte neplăcută şi nu îi va forţa pe cumpărători să achite 14% în plus", spune specialistul.

El afirmă că modificarea ne învaţă că ar trebui să privim cu atenţie orice măsură fiscală şi să nu luăm vreo decizie sau să facem vreun plan asumând un anumit nivel al taxelor. Se pot schimba sau reinterpreta oricând. Uneori în favoarea noastră, deseori nu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel