Turcia. Cum prăbușești cursul într-o zi: Schimbi Șeful Băncii Naționale
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Turciei a REDUS DOBÂNDA cu 100 de pucte de bază
Banca Turciei a REDUS DOBÂNDA cu 100 de pucte de bază
Lira turcească a scăzut luni cu peste 15%, aproape de minimul istoric, după decizia șocantă a președintelui Tayyip Erdogan de a-l demite pe fostul Guvernator al Băncii Centrale, Naci Ağbal,  ceea ce a stârnit temeri privind o inversare a creșterii recente a dobânzilor.

Numirea de sâmbătă a lui Sahap Kavcioglu, fost bancher și parlamentar al partidului de guvernământ, marchează cea de-a treia schimbare la banca Națională, pe care o face Erdogan din 2019.

Kavcioglu a căutat să atenueze îngrijorările cu privire la o vânzare bruscă a activelor turcești, spunând duminică directorilor executivi ai băncilor că nu planifică nicio modificare imediată a politicii monetare, relatează Reuters.

Moneda a scăzut la un nivel de 8,4850 Lire pentru un dolar, după ce vineri cotația acesteia era de 7,2185 de unități pentru un dolar. Nivelul este aproape de minimul istoric înregistrat în noiembrie anul trecut, câd Lira turcească a fost cotată la 8,58 unități pentru un dolar.

Citește și: Florin Cîțu: ”Sunt supărat. Foarte supărat!”

Erdogan l-a concediat pe fostul Guvernator la două zile după o creștere accentuată a dobânzii de referință. În mai puțin de cinci luni de la preluarea funcției, Agbal a crescut dobânda la 19% și și-a recăpătat o oarecare credibilitate politică.

Noul șef al Băncii Centrale, Kavcioglu, a spus că orice modificare a politicii va depinde de scăderea inflației, care a spus că este obiectivul principal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel