Turcia ar putea împinge SUA într-un al treilea război mondial
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se joacă pe muchie de cuțit
Se joacă pe muchie de cuțit
Rusia și Turcia merg în direcția scenariului de coșmar al unui război rece după ce doi militari turci au murit în Siria în urma operațiunilor militare dintre cele două puteri. Ankara a amenințat cu o intervenție militară în regiunea Idlib, după ce avioane militare, fie rusești, fie siriene, au lansat un atac în zonă, iar Moscova a cerut Turciei să revină la înțelegerile convenite de cele două părți în urmă cu aproape doi ani.

Reacția Statelor Unite se lasă așteptată, deși o luare de poziție fermă a Washingtonului se impune de la sine. ”Alianța Nord-Atlantică nu s-a confruntat niciodată o astfel de situația, când operațiuni armate de asemenea intensitate se duc în imediata apropiere a granițelor unui stat membru”, a declarat ultimul ambasador american în Siria, Robert Ford.

Coaliția militară în frunte cu SUA s-a concentrat pe lupta împotriva Statului Islamic (ISIS) în partea de est a Siriei, colonelul Myles Caggins catalogând regiunea Idlib drept ”un magnet care atrage grupări teroriste”, care reprezintă o ameințare pentru securitatea civililor. Oficialul american a cerut forțelor guvernamentale, susținute de Moscova, să încete orice acțiune și să ofere posibilitatea desfășurării unei misiuni umanitare.

Aflat în Turcia în data de 11 februarie, când la Idlib au început confruntări militare între trupele turce și forțele guvernamentale siriere, reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a declarat că ”soldații aliantei noastre Turcia se confruntă cu o amenințare”.

Citește și Turcii îi curtează pe americani după ce au reușit să îi irite pe ruși

În acest context, Robert Ford a apreciat că Washingtonul trebuie să stabilească o întâlnire cu autoritățile de la Ankara pentru a discuta posibilitatea creării unei zone de securitate pentru populația civilă din Siria pe partea siriană a graniței cu Turcia. ”Turcii ne pot ajuta în acest sens, dar având în vedere opoziția Rusiei, Ankara are nevoie de ajutorul Statelor Unite”, a subliniat diplomatul.

Într-un interviu pentru The National Interest, Ford a subliniat că nu cere desfășurarea de trupe americane în interiorul Siriei, adăugând că, dacă SUA vor demara o operațiune de patrulare aeriană a regiunii Idlib, acest lucru ar însemna ”scenariul unui al treilea război mondial”. Trupele americane se află deja în partea de nord-est a Suriei, alături de forțele antiteroriste kurde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...


pixel