Transferurile de bani au depășit investițiile în aceste țări
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Banca Mondială
Banca Mondială
Transferurile de bani spre ţările cu venituri mici şi medii ale cetăţenilor care lucrează peste hotare au rezistat suprinzător de bine în 2020, depăşind investiţiile străine directe şi asistenţa externă pentru dezvoltare, arată un raport publicat miercuri de Banca Mondială, transmite Reuters.

Transferurile de bani au depășit investițiile, afirmă instituţia financiară internaţională, acestea au scăzut anul trecut cu doar 1,6% până la 540 miliarde de dolari, cu doar opt miliarde de dolari mai puţin decât în 2019, sprijinite de stimulentele fiscale ale ţărilor care găzduiesc muncitori migranţi, o modificare a fluxurilor remitenţelor dinspre numerar spre digital, iar faptul că mai puţini oameni au călătorit în contextul pandemiei a făcut ca mai mulţi bani să fie trimişi prin canalele formale decât prin canalele informale.

În urmă cu un an, Banca Mondială se aştepta la o scădere de aproximativ 20% a remitenţelor, pe fondul scăderii salariilor şi al gradului de ocupare a celor care lucrează peste hotare în contextul în care pandemia a aruncat lumea în recesiune.

"Rezistenţa fluxurilor de remitenţe este remarcabilă. Remitenţele ajută familiile să îşi acopere nevoile crescute de sprijin", susţine autorul raportului, Dilip Ratha.

Banca Mondială subliniază faptul că scăderea de 1,6% înregistrată în 2020 a fost inferioară celei de 4,8% înregistrată în criza financiară mondială din 2009. Comparativ, investiţiile străine directe spre ţările cu venituri mici şi medii, exceptând China, au scăzut cu peste 30% în 2020. În consecinţă, fluxurile remitenţelor spre ţările cu venituri mici şi medii au depăşit în 2020 investiţiile străine directe (259 miliarde de dolari) şi asistenţa externă pentru dezvoltare (179 miliarde de dolari).

Noi fuziuni în sectorul bancar italian. Șeful Intesa Sanpaolo a EXPLICAT

Situaţia diferă însă de la o regiune la alta. Transferurile de fonduri au crescut în America Latină şi Caraibe (6,5%), în Asia de Sud (5,2%), Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (2,3%). În schimb, au scăzut în Asia de Est şi Pacific (-7,9%), în Europa şi Asia Centrală (-9,7% până la 56 miliarde de dolari) şi în Africa sub-sahariană (-12,5%).

Banca Mondială subliniază că volumul real al transferurilor de fonduri, care include atât fluxurile oficiale cât şi cele non-oficiale, este mai mare decât datele declarate oficial şi în consecinţă a făcut un apel pentru o colectare mai bună a datelor.

Pentru perioada următoare, având în vedere relansarea economiei mondiale preconizată pentru 2021 şi 2022, Banca Mondială se aşteaptă ca remitenţele să crească cu 2,6% în 2021 până la 553 miliarde de dolari şi cu 2,2% în 2022 până la 565 miliarde de dolari.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel