Totul este sub control! Cum s-a lăsat UE îngenunchiată de coronavirus
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Au tratat totul cu ușurință
Au tratat totul cu ușurință
Cum doar o lună înainte ca Europa să se lanseze într-o bătălie aprigă pentru echipamente de protecție, ventilatoare și kituri de testare pentru a combate epidemia de coronavirus, guvernele europene susțineau că sistemele lor de sănătate sunt pregătite și că nu văd nici un motiv pentru a spori stocurile.

Acest tablou idilic reiese din documente interne, publice sau confidențiale, din discuțiile purtate de diplomați și responsbili europeni din domeniul sănătății la diferite reuniuni. O imagine situată la ani lumină de realitatea cruntă care avea să se dezvăluie curând: lipsă totală de pregătire pentru a face față unei situații de criză de genul celei provocată de noul coronavirus, dar și de materialele de strictă necesitate în marea majoritate a unităților spitalicești din Europa.

Astfel, pe 5 februarie, cu prilejul unei reuniuni cu ușile închise, un responsabil al Comisiei europene declara diplomaților europeni: ”Lucrurile sunt sub control”. Cu două săptămâni înainte, China trimisese în izolare sau carantină cei aproape 60 de milioane de locuitori ai regiunii Hubei.

Nu este nevoie de ajutor

”Există un grad ridicat de pregătire în statel membre. Majoritatea au luat deja măsurile care se impun pentru detectarea coronavirusului și pentru a trata covid-19”, continua același responsabil, potrivit unui document confidențial, preluat de agenția Reuters. Un optimism bazat pe punctele de vedere exprimate de experții în sănătate publică din țările membre UE la reuniunile prealabile. Este cazul celei din 31 ianuarie, când reprezentanții ministerelor de Sănătate anunțau Comisia să nu au nevoie de ajutor pentru a cumpăra echipamente medicale.

”Nici o țară nu a cerut, până acum, susținere pentru a lua alte măsuri” se poate citi într-o minută de la acea întrunire. Numai patru țări au avertizat că, dacă situația se va degrada în Europa, vor avea nevoie de echipamente de protecție. Numele lor nu apare însă în respectivul document. Și a fost nevoie de o lună pentru ca, pe 28 februarie, Comisia să lanseze, în numele celor 27 de membri, o primă licitație pentru achiziția de măști medicale, mănuși, ochelari și combinezoane de protcție.

Citește și Covid-19. Pandemia a luat UE prin surprindere

La acea dată, Italia număra deja 888 de cazuri confirmate cu coronavirus și 21 de decese la nivel național. Potrivit unui alt document confidențial, nici o ofertă nu a fost depusă la acea licitație. Acum, guvernele examinează răspunsurile venite după o a doua licitație, dar încă nu a fost semnat nici un contract.

Doar o recomandare

În paralel, europenii au asigurat că personalul lor din sănătate ar fi bine format pentru a îngriji pacienții bolnavi de covid-19. Guvernul italian nu a ordonat decât în 24 februarie purtarea de măști medicale. Până atunci, a fost doar o recomandare, arată documentele oficiale. Astăzi, peste 10.000 de medici, infimiere sau asistente au fost deja infectați cu noul virus.

În același timp, Europa a supraevaluat sistemele lor de sănătate. ”Capacități de diagnosticare sunt suficient și mai multe țări au început deja să testeze populația”, notau experții în sănătate publică reuniți, de această dată, în 4 februarie. Abia în martie, guvernele europene au început să perceapă adevărata gravitate a situației. Astfel, numai pe 13 martie experții ridicau problema aparatelor de respirație artificială. Patru zile mai târziu, Comisia lansa o licitație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel