Tipuri de depozite la termen și dobânzi
30 iun, 17:47, de  Anca Mihailov
În ultima perioadă s-a vorbit foarte mult despre ineficiența depozitelor bancare, din cauza dobânzilor real-negative. Cu toate acestea, depozitele la termen au multe alte avantaje, pentru cei care doresc să economisească. 
În topul dobânzilor mari oferite pentru depozite se află CEC Bank
În topul dobânzilor mari oferite pentru depozite se află CEC Bank


Indiferent cât de mici ar fi dobânzile, în anumite perioade, pentru depozitele la termen, alegerea unui astfel de loc pentru depozitarea banilor este o opțiune mult mai bună decât ținerea banilor „la ciorap”. În primul rând, banii sunt în siguranță la bancă. Marele avantaj este faptul că depozitele sunt asigurate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în limita a 100.000 de euro, pentru fiecare deponent, la fiecare bancă, în timp ce riscurile pe care le implică depozitarea unor sume mari de bani în casă sunt multiple, de la posibilitatea de a fi jefuiți – iar statisticile Poliției arată că există un număr mare de cazuri -, până la riscul de a se devaloriza moneda și de a pierde, astfel foarte mult.

Chiar dacă nu au randamente importante, depozitele bancare sunt foarte sigure, iar din acest motiv sunt în topul preferințelor celor care vor să economisească. Un depozit bancar (depozit la termen) este un cont de economii cu anumite condiții speciale. Pentru a deschide un cont de economii standard nu se pune condiția unei sume minime sau aceasta e foarte mică. În contul de economii se pot depune bani oricând și se pot retrage oricând. Dobânda anuală este variabilă și mai mică decât în cazul depozitelor la termen. De asemenea, se poate modifica în funcție de diverși factori economici, fără o atenționare prealabilă din partea băncii. 

În cazul depozitului bancar, lucrurile sunt diferite. Acestea sunt clasificate în funcție de modalitatea de plată a dobânzii. Sunt depozite la termen ce oferă capitalizare periodică, iar dobânda se adaugă la suma depusă inițial. Capitalizarea se poate face lunar, iar dobânda se adună într-un cont curent, la care titularul are acces, iar atunci când vrea să retragă suma depusă, înainte de data scadentă a depozitului, dobânda aplicată va fi mai mică. 

Ce ne oferă băncile, ca alternativă la depozitele la termen

Pentru ce se poate opta
 
Fiecare client poate opta depozitului. Dacă depozitul are opțiunea de capitalizare a dobânzii, aceasta se adaugă la suma depusă inițial, iar pentru perioada următoare, rata dobânzii se va aplica la suma inițială plus dobândă obținută pe perioada anterioară.

Clientul poate opta și pentru a nu reînnoi automat depozitul, astfel încât acesta să aibă scadență unică, iar suma depozitului se transferă în contul curent, la data scadenței, sau va rămâne în același cont, dar fără dobândă. Pentru depozitele la termen cu dobândă fixă, banca asigură o rată fixă a dobânzii, pe perioada depozitului, indiferent de evoluția pieței. Există și depozite la termen cu dobândă variabilă, pentru care banca poate modifica rata dobânzii pe perioada depozitului, în funcție de evoluția pieței. 

Există depozite la termen, pe 1, 3, 6 luni sau 1, 3, 5 ani, timp în care banca folosește banii, investind și făcând profit, iar dobânda pe care o primește clientul este o mică parte din acest profit, mai mică decât în cazul fondurilor de investiții. Tocmai de aceea, dobânda se pierde atunci când banii sunt retrași înainte de termen. 

Ofertele băncilor diferă

În acest moment, dobânzile oferite de bănci pentru depozitele la termen, pe 12 luni, sunt între 0,65% și 4%. Cea mai mică dobândă este oferită de BRD, 0,65% pentru un depozit standard cu suma minimă de 1.000 de lei, cu durata de 12 luni și dobândă fixă. Suma obținută de deopnent la data scadentă va fi de 117 lei, la data scadenței, comisionul de retragere fiind 0,5% la data scadentă sau, 5 lei /3 euro pentru retragere anticipată. Cea mai mare dobândă pe piață, în acest moment, pentru un depozit pe 12 luni este 4%, la TBI Bank, la depozitele online, pentru suma minimă de 500 de lei și dobândă fixă. Suma câștigată de deponent la data scadenței va fi de 720 de lei, fără comision de retragere la scadență. 

În topul dobânzilor mari oferite pentru depozite se află CEC Bank: dobândă de 3,7% pentru un depozit la termen pentru pensionari, pentru suma minimă de 300 de lei, cu durata de 12 luni și dobândă fixă. Suma câștigată de deponent la data scadentă va fi 675 lei, cu un comision de retragere de 0,5%. De asemenea, CEC Bank oferă și posibilitatea de a face un depozit online cu dobândă de 3.60% pentru suma minimă de 1.000 de lei, pe o durată de 12 luni, cu dobândă fixă. Suma câștigată de deponent la data scadentă va fi 648 de lei, cu un comision de retragere de 0,5%. Dobânda oferită de  CEC Bank este ceva mai mică, 3,50%, pentru depozitul la termen cu durata de 12 luni, pentru suma minimă de 300 de lei și dobândă fixă. Suma câștigată de deponent la data scadentă va fi 630 de lei, fără comision de retragere la scadență.

Ştiri Recomandate

Donald Trump va numi curând un nou judecător la Curtea Supremă a SUA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va numi foarte curând un nou judecător la Curtea...

Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul Taiwanez. Ce a urmat

Avioane de luptă chineze au intrat sâmbătă, a doua zi consecutiv, în spaţiul aerian taiwanez, transmite dpa....

Imagini APOCALIPTICE. Ce s-a întâmplat într-un oraș din RUSIA (VIDEO)

Milioane de insecte minuscule au fost filmate roiind în jurul unui oraș, imaginile parcă sunt rupte dintr-un film.

ADEVĂRUL din laboratoarele din MAREA BRITANIE. Cu ce PROBLEMĂ se confruntă

Dr. Phil Robinson, un expert în genomică și inventator care a vizitat laboratoarele, spune că „fiecare parte a...

Marea Britanie ar putea intra din nou în ÎNCHIDERE și IZOLARE

Marea Britanie va avea probabil nevoie, mai devreme sau mai târziu, să reintroducă unele măsuri de închidere şi...

Momente CRUNTE la Matei Balș. S-a întâmplat noaptea! Cercel a IZBUCNIT

Se întâmplă lucruri incredibile la Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Horoscop 2020. Surprize pentru anumite zodii

Astrele au pregătit noi surprize pentru 4 zodii: Capricorn, Scorpion, Săgetător și Pești.

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a fost testat pozitiv cu COVID-19

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunţat vineri seară că a fost testat pozitiv cu...

Curs valutar | Actualizat la 20-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8582 RON
USD flag1 USD = 4.0972 RON
GBP flag1 GBP = 5.3220 RON
CHF flag1 CHF = 4.5132 RON
AUD flag1 AUD = 2.9944 RON
DKK flag1 DKK = 0.6530 RON
CAD flag1 CAD = 3.1126 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4526 RON
SEK flag1 SEK = 0.4667 RON
XAU flag1 XAU = 257.4245 RON
Monede Crypto
1 BTC = 45367.93RON
1 ETH = 1577.46RON
1 LTC = 198.67RON
1 XRP = 1.03RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.96%
6 luni: 2.03%
12 luni: 2.09%
EURIBOR:
3 luni: -0.5010 %
6 luni: -0.4630 %
12 luni: -0.4230 %