Știi cât te costă alimentarea cu energie electrică a electrocasnicelor în stand-by?
Autor: Andreea Ionescu
Data publicării:
Știi cât te costă alimentarea cu energie electrică a electrocasnicelor în stand-by?
Știi cât te costă alimentarea cu energie electrică a electrocasnicelor în stand-by?
Cu toții uităm să scoatem aparatele electrocasnice din priză, fără să ne gândim că alimentarea acestora în stand-by poate crește considerabil prețul facturii la electricitate cu până la 180 de lei anual, conform unui comunicat al site-ului Agerpress, care citează compania germano E.ON.

Compania E.ON. consideră că orice aparat electronic lăsat în stand-by consumă cel puţin 40% din energia consumată în timpul funcţionării.

„Când plecăm de acasă este recomandat să scoatem din priză, atât cât este posibil, electrocasnicele şi electronicele (TV, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu şi frigiderul sau congelatorul), deoarece consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură. Pare greu de crezut, dar potrivit unor calcule putem vedea o diferenţă la factură de până la 180 de lei anual, dacă nu lăsăm aparatele în stand by. Orice aparat electronic lăsat în stand-by (vedeţi acel led aprins) consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona. De aceea, e bine să scoatem din priză consumatorii de energie electrică în caz de neutilizare. Ca să ne fie mai uşor să facem asta, sunt foarte utile prizele programabile sau prelungitoarele cu întrerupător”, se menţionează în recomandările transmise de E.ON.

În perioadele călduroase este recomandat ca aparatele de gătit să fie utilizate pe timpul serii, „iar în timpul nopţii să lăsăm bucătăria ventilată, pentru ca temperatura să revină la o valoare normală”.

Electrocasnicele de răcit (combină frigorifică, frigider, congelator) ar trebui mutate în zone mai răcoroase din imobile, pentru reducerea energiei consumate. „Un congelator poate utiliza cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheaţă sau se află lângă o sursă de căldură", avertizează E.ON.

„Toate aparatele electrocasnice emană căldură odată ce sunt pornite şi pentru a ne bucura de confortul casei pe perioada de vară, setarea aparatelor de aer condiţionat trebuie să o facem la o temperatură ce ne permite un consum optim de energie. În zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, peste 30 grade Celsius, temperatura optimă ambientală este de 23 - 24 grade Celsius, nu mai puţin, chiar dacă aparatele de aer condiţionat pot fi setate şi până la 15 grade Celsius", se precizează în documentul E.ON.

O altă recomandare a firmei este înlocuirea aparatelor de aer condiţionat vechi cu unele cu tehnologie inverter, care folosesc o cantitate mai mică de electricitate. Acest tip de tehnologie va reduce consumul cu 30-40% faţă de un sistem clasic, notează sursa. Un alt consumator important de energie este utilajul pentru prepararea apei calde menajere.

„Maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puţine grade Celsius. Mai exact, dacă spălaţi hainele la 30 grade Celsius puteţi economisi până la 60 de lei pe an", atrage atenţia E.ON.

 

O nouă variantă de contract, propusă de E.ON clienților săi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel