Testare în masă. Care este părerea președintelui Iohannis
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nu avem capacitate
Nu avem capacitate
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că România nu are capacitatea de testa într-un număr foarte mare a cazurile de COVID-19, apreciind că testarea în masă nu este recomandată decât de persoane "care vor să pară interesante".

"În primul rând, România nu are capacitatea, pur şi simplu, pentru testare în număr foarte-foarte mare. Testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce, practic, nu se poate. Nu avem dotările, nu avem personalul pentru aşa ceva şi nici nu este recomandată. Testarea în masă nu este recomandată decât de persoane care vor să pară interesante. Ceea ce este însă recomandat - şi în România de asta tot creşte numărul de testări - este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Ştiţi foarte bine că se face anchetă epidemiologică şi toate persoanele sunt testate", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, este de apreciat că România a ajuns la 37.000 de teste pe zi.

Pe de altă parte, preşedintele a afirmat că în acest moment nu se discută la nivelul conducerii statului despre închiderea tuturor activităţilor.

Lockdown?
 
"În acest moment nu discutăm la nivel de conducere a statului despre un aşa-numit lockdown, adică închiderea tuturor activităţilor, ci căutăm soluţii care permit îngrădirea răspândirii virusului, dar în acelaşi timp continuarea activităţilor esenţiale. În definitiv, este nevoie, oricât de îngrijoraţi am fi - şi eu sunt foarte îngrijorat - să găsim un fel de a continua cu toate că avem această pandemie. În această abordare trebuie să încadrăm şi continuarea democraţiei în România. Fără alegeri nu există democraţie. Avem pandemie, în acelaşi timp se termină mandatul Parlamentului şi trebuie să mergem să ne alegem un nou Parlament, dar în condiţii foarte speciale", a spus Iohannis într-o conferinţă de presă.

Citește și Klaus Iohannis a recunoscut: Nu-mi doresc acest lucru

El a subliniat că numărul de locuri la terapie intensivă trebuie crescut în spitalele care pot primi bolnavi de COVID.

"Toate acestea trebuie făcute în acelaşi timp, fiindcă a închide ţara, după părerea mea, nu este o soluţie. Ce am face, închidem ţara două săptămâni, după care ce facem? Iarăşi trebuie să începem de la zero şi atunci este evident că trebuie găsit un just echilibru care ne permite să ne continuăm viaţa în condiţii de pandemie. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum şi peste o lună, şi peste două şi dacă reuşesc oamenii de ştiinţă să găsească un vaccin, sper, destul de repede", a afirmat Iohannis. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli noi pentru agenții imobiliari

Un proiect de lege recent depus la Senatul României...

Avertizare meteo. Iarna se întoarce în forță

Meteorologii au transmis o avertizare generală valabilă...

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...


pixel