Termoenergetica este subfinanțată și îngropată în datorii
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Termoenergetica este în continuare subfinanţată şi înregistrează, la data de 2 martie 2020, datorii ieşite din scadenţă faţă de Elcen în valoare de 206,558 milioane de lei, precizează Electrocentrale Bucureşti.

Din suma totală datorată, 25,398 milioane de lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii decembrie 2019, cu scadenţă 29 ianuarie 2020 şi perioadă de graţie de 30 de zile depăşită, "fapt ce conduce la perceperea de penalităţi, conform prevederilor legale aplicabile". "Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depăşesc termene scadente şi se percep penalităţi aferente facturilor achitate cu întârziere", notează reprezentanţii Elcen, într-un comunicat transmis luni Agerpres. 

Gabriela Firea spune că ELCEN nu poate cere bani în avans

De asemenea, 181,159 milioane de lei reprezintă valoarea facturii aferente lunii ianuarie, cu scadenţă depăşită în 29 februarie 2020.

"Totodată, subliniem faptul că Termoenergetica nu a constituit garanţia conform Contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019 şi reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013. Deşi, în cadrul şedinţei CGMB (Consiliul General al Municipiului Bucureşti, n.r.) din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al Termoenergetica cu 645.880.000 lei, banii au rămas doar pe hârtie. PMB (Primăria Municipiului Bucureşti, n.r.) s-a angajat că va vira această sumă în contul companiei, însă, în realitate, Termoenergetica este în continuare subfinanţată. Menţionăm că PMB înregistrează subvenţie restantă încă din luna noiembrie 2019; în consecinţă, nu se asigură un echilibru financiar care să permită prestarea în condiţii de siguranţă a serviciului public de alimentare cu energie termică a bucureştenilor. Potrivit Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligaţie constă în asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei", se arată în comunicatul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel