Tensiuni în justiție. Pensiile speciale dau peste cap activitatea instanțelor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Berbeceanu: Dacă nu relaxam RESTRICȚIILE, riscam ca operatorii din HORECA să ne acţioneze în instanţă
Berbeceanu: Dacă nu relaxam RESTRICȚIILE, riscam ca operatorii din HORECA să ne acţioneze în instanţă
Mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea în sălile de judecată, judecătorii fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale.

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, cele mai mari instanţe din ţară, îşi vor suspenda activitatea începând de miercuri.

'Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor', se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti transmis marţi.

Cîțu avertizează: Sistemul de pensii este falimentar!

Şi Tribunalul Bucureşti anunţă suspendarea activităţii şi va judeca doar dosarele urgente, respectiv cauzele penale cu măsuri preventive, iar în civil, pe cele care vizează minorii (ordin de protecţie, plasament de urgenţă, răpiri internaţionale de copii) şi suspendarea provizorie a executării silite.

Alte instanţe care au anunţat suspendarea judecării proceselor sunt: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iaşi. Inspecţia Judiciară susţine că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă 'brutal' principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, dar şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.

Judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eliminarea pensiilor speciale.

'Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, consacrate şi garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 şi 126 (1) şi 139 din Constituţia României, precum şi de art. 6 (1) din CEDO; nesocoteşte deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 şi 873/2010; disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituţional din art. 44 (3) din Constituţie şi art. 1 (1) din Protocolul 1, adiţional la CEDO, echivalând cu o 'privare nelegală de proprietate'; nu are o 'justificare obiectivă şi rezonabilă' pentru o asemenea limitare şi dispune arbitrar o 'reducere substanţială a nivelului pensiei de natură a afecta substanţa dreptului de proprietate şi a dreptului la compensaţie ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrâneţe', după toate interdicţiile, incompatibilităţile şi îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător', spune IJ.

Conform IJ, proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă prevederile art. 53 din Constituţia României, măsura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor neputând fi calificată drept măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca 'un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească'. Pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel