Teheranul, păcălit ca în curtea școlii cu imagini prin satelit vechi
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Atacul iranian a a provocat pagube materiale, dar nimeni nu a fost ucis datorită informațiilor pe care agențiile de securitate al SUA le-au primit din partea structurilor care se ocupă cu monitorizarea satelitară.
Atacul iranian a a provocat pagube materiale, dar nimeni nu a fost ucis datorită informațiilor pe care agențiile de securitate al SUA le-au primit din partea structurilor care se ocupă cu monitorizarea satelitară.
Iranul a cumpărat imagini satelitare, care nu mai erau la zi, pentru a monitoriza baza aeriană Ain al-Asad din Irak. Intenția regimului de la Teheran era de a folosi imaginile pentru a lansa un atac precis cu rachete balistice asupra forțelor SUA și ale coaliției, se arată într-un raport dat publicității săptămâna trecută.

Informația vine la mai mult de un an de la producerea atacului, din 7 ianuarie 2020, pus la cale de Iran ca „răzbunare acerbă” pentru asasinarea generalului Qassem Soleimani, ucis de SUA într-un atac cu  dronă, cu zile mai devreme. Atacul iranian a a provocat pagube materiale, dar nimeni nu a fost ucis datorită informațiilor pe care agențiile de securitate al SUA le-au primit din partea structurilor care se ocupă cu monitorizarea satelitară, care au avertizat privind atacul iminent.

Raportul menționează că structura specializată din Comandamentul Central al SUA (USCENTCOM ) era la curent cu încercările Iranului de a achiziționa imagini prin satelit ale bazei.  USCENTCOM nu a blocat complet accesul la imagini, ci doar a lăsat să se scurgă imagini mai vechi, cu o altă configurație a bazei militare și a evacuat personalul bazei militare. 

„Dacă muți prea devreme, riști ca inamicul să vadă ce ai făcut și să-și regleze planurile”, a declarat  generalul Frank McKenzie, Comandantul USCENTCOM 

Citește și: FC Barcelona și-a ales președintele. Singura șansă de a-l păstra pe Lionel Messi

McKenzie a așteptat până când Iranul a cumpărat ultima sa imagine de satelit a zilei înainte de a evacua baza, asigurându-se că Iranul acționează asupra imaginilor învechite, a spus el într-un interviu preluat de publicația C4isrnet.

Nu este clar de la care furnizor de imagini prin satelit a cumpărat Iranul imaginile.

Comunitatea de informații din SUA și Departamentul Apărării cumpără imagini comerciale prin satelit pentru o serie de utilizări diferite. Armata manifestă, de asemenea, un interes crescut pentru piața comercială în creștere a imaginilor prin satelit, semnând acorduri cu diverse companii pentru imagini și analize în timp real. 

Rămân încă necunoscute informațiile despre cum au aflat serviciile americane că Iranul vrea să cumpere imaginile bazei aeriene al-Asad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel