Taxa auto București a intrat în vigoare. Care sunt tarifele
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Primăria Capitalei elimină mașinile care nu vor îndeplini anumite condiții și vor fi verificate în trafic
Primăria Capitalei elimină mașinile care nu vor îndeplini anumite condiții și vor fi verificate în trafic
  • Primăria Capitalei elimină mașinile care nu vor îndeplini anumite condiții și vor fi verificate în trafic
Vinieta Oxigen, cum a fost definită taxa introdusă printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru mașinile poluante care circulă în București a intrat în vigoare la 1 ianuarie. În privința sancțiunilor aplicate celor care nu cumpără vinieta, acestea vor fi aplicate începând din martie.

Altfel spus, șoferilor care circulă în București li s-a acordat un timp pentru a se familiariza cu prevederile acestei hotărâri. De la 1 ianuarie 2020, hotărârea impune o restricționare a circulației pentru mașinile care poluează (masă totală sub cinci tone) pe principalele artere ale Bucureștiului, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, dacă nu plătesc o anumită taxă, astfel:

- pentru mașinile cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4 (2021), accesul va fi permis în baza vinietei Oxigen, în cuantum redus;

- pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și accesul va fi permis pe anumite artere, cu vinieta Oxigen, dar acestea au accesul interzis în zonele centrale ale Capitalei (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului), chiar dacă au plătit vinieta pentru celelalte artere.

Citește și Taxa auto București. Forma finală a documentului

Pentru mașinile Euro 4, vinieta se introduce de la 1 ianuarie 2021 (așadar, șoferii cu aceste mașini circulă fără probleme în București anul acesta). De asemenea, din 2022, mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea acces în oraș, iar cele Euro 3, din 2024.

Așadar, scapă de taxă mașinile electrice, cele hibrid, dar și cele Euro 5 sau Euro 6. Hotărârea mai exceptează și mașinile special adaptate pentru persoanele cu dizabilități, cele destinate transmisiunilor radio și TV, mașinile instituțiilor publice, utilitarele și autovehiculele istorice. Desigur, nu vor plăti nimic nici "autovehiculele pe două roți".

Cine nu va cumpăra vinieta Oxigen va risca de la 1 martie, amenzi între 1.500 și 2.000 de lei, amenzi ce vor putea fi date de poliția locală, rutieră sau de împuterniciții primăriei, scrie în hotărâre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel