Talibanii cer Occidentului să se întoarcă: ”Cu bani, nu cu arme”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii
Talibanii
Noul guvernator taliban al provinciei Helmand, din sudul Afganistanului, care s-a luptat ani de zile cu occidentalii, spune că este gata de dialog, în timp ce își întâmpină oaspeții având o pușcă de asalt pe birou.

Mesajul acestuia pentru NATO este: recunoașteți talibanii drept lideri legitimi ai Afganistanului și apoi reveniți, dar cu bani, nu cu arme.

„Ne-am confruntat în luptă, nu am ajuns să ne cunoaștem în timpuri normale”, a spus Talib Mawlawi. „Acum ne puteți câștiga inima și ne puteți face fericiți dacă recunoașteți acest guvern”, scrie Theguardian.

La fel ca restul Afganistanului, provincia Helmand este în pragul colapsului economic.

„Toate acele țări străine ne-au invadat și ne-au ucis femeile, copiii și bătrânii și au distrus totul”, a spus el. Acum, comunitatea internațională ar trebui să ne ajute cu ajutorul umanitar și să se concentreze asupra dezvoltării educației, afacerilor și comerțului”.

Salariile aparatului guvernamental nu s-au plătit de câteva săptămâni, mulți oameni care au lucrat pentru ONG-uri străine au fugit sau proiectele lor s-au oprit, restaurantele sunt pe jumătate goale și afacerile magazinelor scârțâie.

Oficialul a confirmat că învățământul superior se va redeschide pentru femei, deși este separat de sex și cu un cod vestimentar mai strict. „Guvernul le-a recomandat să nu vină la fel de liberi ca înainte, să poarte burqa sau hijab arab”.

Mai puțin clar este dacă liceele s-ar redeschide pentru fete, sau femeile care lucrează în afara asistenței medicale și a educației ar putea reveni la locul lor de muncă. Mawlawi a spus că va urma guvernul central pe aceste probleme. „Ministerele încă mai au reuniuni pentru asta, încă nu au fost finalizate; orice fac ei să anunțe vom face ”.

Consiliul Concurenței: Creșterea prețurilor la gaze este temporară

Samiullah, un antreprenor care deține un magazin de bijuterii și decorațiuni spune că afacerea i-a fost puternic afectată. Colaboratorii statelor occidentale erau cei care aveau bani de cheltuit, iar aceștia au fugit din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel