Suspendarea ratelor. Florin Cîțu despre normele de aplicare a Ordonanței
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Moody's Investors Service a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva de rating a trei bănci din România
Moody's Investors Service a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva de rating a trei bănci din România
Normele de aplicare a ordonanţei referitoare la amânarea plăţii ratelor la bănci vor intra în discuţia Guvernului foarte rapid, săptămâna viitoare luni sau joi, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Această ordonanţă (referitoare la amânarea ratelor, n.r.) este unică în Europa pentru că se referă la toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credite. Suspendarea se aplică pe o perioadă de una până la 9 luni. Sunt mai multe ţări care fac acest lucru pe o perioadă de trei luni, o lună, ş.a.m.d. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, sper luni în şedinţă de Guvern dacă nu cel mai târziu joi", a transmis ministrul Finanţelor într-un mesaj video pe Facebook.

El a precizat, de asemenea, că în cazul în care este nevoie perioada pentru cererile de suspendare va fi prelungită şi după perioada stării de urgenţă. Pe de altă parte, Florin Cîţu a menţionat că pe toată această perioadă comisioanele vor fi susţinute de bănci care, totodată, vor trebui să se finanţeze din piaţă, cu costurile aferente.

"O acuzaţie pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În Ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă, iar această dobândă este susţinută tot de bănci. Nu există nimic în această ordonanţă despre aceste costuri.

Citește și Câciu, despre suspendarea ratelor: Sper să fie scoasă chestiunea legată de capitalizarea dobânzii

Anterior, asociaţiile care reprezintă consumatorii au avertizat că măsurile luate de Guvern cu privire la amânarea ratelor la credite nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat joi seara că plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Ministrul a subliniat că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectaţi direct sau indirect de pandemia de Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel