Surpriză. Deficitul bugetar, în scădere cu 0,2% din PIB
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Deficitul bugetar a scazut
Deficitul bugetar a scazut
Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat pe primele şapte luni ale anului 2019 cu un deficit de 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB, în scădere cu 0,2 % din PIB faţă de primul semestru, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. 

În primele şase luni din 2019 deficitul bugetar a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB. În perioada ianuarie-iulie 2018 acesta s-a situat la 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB. 

Veniturile bugetului general consolidat erau la finele lui iulie în sumă de 180,1 miliarde lei, reprezentând 17,5% din PIB, comparativ cu 17% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018. 

"Procentual, veniturile au fost cu 12% mai mari, respectiv o creştere de 19,2 miliarde lei, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", precizează MFP. 

S-au înregistrat creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+16,6%, respectiv o creştere de 9,2 miliarde lei), impozit pe profit (+15,9%, respectiv o creştere de 1,6 miliarde lei), TVA 
(+12%, respectiv o creştere de 3,8 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o creştere de 1,4 miliarde lei), venituri nefiscale (+7,7%, respectiv o creştere de 1,3 miliarde lei ). 

Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 35,7 miliarde lei. 

Daniel Dăianu: Există şi o distribuţie a veniturilor inechitabilă

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 6,8%, respectiv o creştere de 0,3 miliarde lei. 

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor cu 112,1% la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. 

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 8,8 miliarde lei. 

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 198,2 miliarde lei, cu 14,7% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Cheltuielile de personal cu crescut cu 21,5%, avansul fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-a majorat cu 14% faţă de primele şapte luni ale anului precedent. Creşteri semnificative s-au înregistrat atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat. S-a înregistrat, de asemenea, o creştere a cheltuielilor cu subvenţiile cu 12,8%. 

Şi cheltuielile cu asistenţa socială au crescut, cu 11,1%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 
10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,8 miliarde lei, cu 4,9 miliarde mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel