SUA și UE. Acord temporar privind tarifele vamale la oțel și aluminiu
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O decizie luată în ajunul unui important summit
O decizie luată în ajunul unui important summit
Administraţia Biden urmează să anunţe, posibil chiar de luni, că a ajuns la un acord provizoriu cu Uniunea Europeană cu privire la tarifele vamale suplimentare impuse la importurile de oţel şi aluminiu, ceea ce va permite unor produse americane, precum bourbon, să evite plata unor tarife vamale majorate în UE, informează Bloomberg, citând surse din apropierea acestui dosar.

În centrul acestei dispute comerciale, care a început în 2018 în mandatul preşedintelui Donald Trump, este decizia Washingtonului de a introduce tarife vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu din Europa, Asia şi alte părţi ale lumii pe motiv că aceste importuri pun în pericol securitatea naţională a SUA.

În replică, Uniunea Europeană a introdus la rândul său tarifele vamale similare pentru o serie de produse americane, iar, începând cu data de 1 iunie 2021, urmează să dubleze, până la 50%, respectivele tarife vamale.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, care au dorit să îşi păstreze anonimatul pentru că discuţiile sunt confidenţiale, în conformitate cu un acord provizoriu negociat cu administraţia Biden, Uniunea Europeană nu va mai majora tarifele pentru produsele americane, iar ambele părţi vor demara negocieri pe tema supracapacităţilor de producţie de oţel.

Anterior, UE a propus suspendarea tuturor tarifelor vamale pentru produsele celeilalte părţi, timp de şase luni, perioadă în care să continue negocierile pentru găsirea unei soluţii pe termen lung. Sursele susţin că, deşi negociatorii din ambele părţi lucrează la o eventuală eliminare a tarifelor, deocamdată nu s-a ajuns încă la acel punct.

Contactată de Bloomberg, administraţia de la Casa Albă a informat că preşedintele Joe Biden va participa luna viitoare la un summit SUA-UE organizat la Bruxelles, iar cu această ocazie preşedintele american va discuta cu omologii săi europeni aspecte ce ţin de cooperarea comercială.

Citește și Peste 65% din electricitatea din României provine din surse regenerabile

În luna martie 2018, Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, utilizând o prevedere legislativă din 1962 referitoare la protejarea securităţii naţionale pentru a justifica această măsură. Unele state, precum Brazilia şi Coreea de Sud, au reuşit să negocieze acorduri bilaterale pentru a evita plata tarifelor majorate, iar ulterior Trump a scutit importurile din Canada şi Mexic de plata acestor tarife. Însă ele se aplică în continuare pentru importurile din restul ţărilor.

Măsurile impuse în contrapartidă de UE vizează o serie de produse americane renumite, precum motocicletele Harley-Davidson Inc., blugii Levi Strauss & Co. şi whiskey-ul de tip bourbon. Asociaţiile oamenilor de afaceri şi o serie de parlamentari americani au cerut Washingtonului să elimine tarifele vamale suplimentare pentru produsele importate, apreciind că aceste tarife fac mai mult rău decât bine.

De exemplu, vicepreşedintele Camerei de comerţ a SUA, John Murphy a subliniat că exporturile de băuturi spirtoase americane spre UE au scăzut cu 40% de la introducerea tarifelor vamale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel