SUA. Democrații îi roagă pe senatori să-l demită pe Donald Trump
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Președintelui Trump nu îi este teamă
Președintelui Trump nu îi este teamă
Procurorii democraţi i-au implorat pe senatorii americani să-şi îndeplinească "datoria" şi să-l condamne pe Donald Trump la destituire, într-un ultim rechizitoriu sortit eşecului cu două zile înaintea probabilei achitări a preşedintelui în finalul procesului său. "În America, nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele", a afirmat alesul democrat Jason Crow, adresându-se celor 100 de senatori însărcinaţi să-l judece pe Trump.

"Datoria dumneavoastră impune să-l declaraţi vinovat" de abuz de putere şi de obstrucţionare a activităţii Congresului, a continuat el, amintind că Senatul fusese conceput pentru a fi "înţelept", "imparţial", "deasupra disputelor partizane". Preşedintele Trump "şi-a încălcat jurământul", dar "nu este prea târziu ca noi să-l onorăm pe al nostru", a afirmat Adam Schiff, care exercită rolul de procuror şef în acest proces istoric.

Acest apel nu are totuşi nicio şansă să aibă efectul scontat: Constituţia americană impune necesitatea unei majorităţi de două treimi de voturi în Senat (67din 100) pentru destituirea unui preşedinte. Or, Donald Trump poate conta pe sprijinul ferm al 53 de aleşi republicani. Chiar dacă un ales sau doi creează supriza votând împotrivă, liderul de la Casa Albă este asigurat că va fi achitat miercuri. ceea ce îi va permite să revină hotărât la campania pentru realegerea sa.

Senatorii, constrânşi la tăcere de la deschiderea procesului său în urmă cu aproape trei săptămâni, îşi vor putea explica votul în alocuţiuni de zece minute care riscă să expună profundele divergenţe între democraţi şi republicani. Marţi seara, preşedintele american Donald Trump urmează să-şi prezinte discursul tradiţional asupra Stării Uniunii în faţa ambelor camere reunite în Congres.El ar putea profita de ocazie, pentru a poza din nou în victimă, pentru a-şi ataca rivalii şi a-şi lăuda bilanţul. Opoziţia ar putea să-i facă o primire zgomotoasă.

Citește și Avocații lui Trump au trecut la treabă. Prezintă primele argumente

"Sper că republicanii şi americanii realizează că această mascaradă total părtinitoare este exact aceasta: o mascaradă", a scris pe Twitter luni preşedintele, înaintea discursului său. Denunţându-i pe "democraţii stângii radicale care nu fac nimic", el şi-a exprimat din nou revolta împotriva "lansatorului de alertă", aflat la originea procesului său.

Vara trecută, un membru al comunităţii de informaţii îşi exprimase oficial îngrijorarea după ce aflase despre o convorbire telefonică între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. În acest cadru, Trump ceruse Kievului să facă o anchetă asupra democratului Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Or, în acel moment, Casa Albă îngheţase un ajutor militar crucial pentru această ţară care luptă împotriva separatiştilor proruşi.

Această semnalare a declanşat deschiderea unei anchete pentru destituire în Camera Reprezentanţilor, controlată din ianuarie 2019 de democraţi. Pentru democraţi, convorbirea a fost o dovadă că preşedintele ar fi abuzat de puterile statului pentru a-şi "compromite" rivalul şi a "trişa".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...


pixel