Statuia cu chipul lui Donald Trump a fost incendiată în Slovenia
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Economia americană ar înregistra un ritm de creştere de aproape 4% dacă nu ar fi fost efectul persistent al majorării dobânzilor de către Rezervei Federale a SUA
Economia americană ar înregistra un ritm de creştere de aproape 4% dacă nu ar fi fost efectul persistent al majorării dobânzilor de către Rezervei Federale a SUA
O statuie neobişnuită din lemn cu chipul preşedintelui american Donald Trump a fost distrusă de flăcări într-o localitate din Slovenia, probabil ţinta unui act de vandalism, la câteva luni după instalarea controversată a acesteia de către un arhitect local, au declarat joi autorităţile slovene, relatează AFP.

Slovenia este ţara natală a soţiei preşedintelui american, Melania Trump. Flăcările au distrus în totalitate creaţia de opt metri înălţime, construită din scânduri de lemn şi parodiindu-l pe preşedintele american, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată roşie, cu o expresie furioasă pe chip. Statuia avea braţul drept ridicat şi pumnul strâns.

Tensiuni SUA-Iran. Trump: Voi cere NATO să se implice mai mult

Pompierii care au intervenit în noaptea de miercuri spre joi nu au putut împiedica arderea completă a statuii, a declarat primarul localităţii Moravce, situată la circa 30 de kilometri de Ljubljana, unde statuia a fost transferată luna trecută.

Denumită în mod ironic 'Statuia Libertăţii' de autorul său, statuia a fost inaugurată la sfârşitul lunii august într-un sat din apropierea Moravce, unde prezenţa sa i-a deranjat pe localnici din cauza numărului mare de curioşi veniţi să o vadă.

'Este un atac împotriva artei şi toleranţei (...) împotriva valorilor fundamentale ale Europei', a declarat primarul Milan Balazic, exprimându-şi totodată regretul că astfel a fost distrusă o atracţie, pentru instalarea căreia a cheltuit 1.500 de euro.

Arhitectul sloven Tomaz Schlegl, care a realizat lucrarea, a declarat pentru AFP că suspectează un act de vandalism în legătură cu escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu după eliminarea de către Washington a unui general iranian. La scurt timp după transferul său la Moravce, statuia a fost vandalizată, chipul acesteia fiind 'împodobit' cu o mustaţă, într-o referire clară la dictatorul nazist Adolf Hitler.

'Cred că aceste atacuri sunt de înţeles, având în vedere ceea ce se întâmplă în lume', a spus Schlegl.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel