Stare de alertă. Măsuri speciale pentru angajați
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Salariații vor avea obligații speciale
Salariații vor avea obligații speciale
Odată cu trecerea la starea de alertă executivul vrea să reglementeze modul în care se va desfășura activitatea salariații.

Acest proiect legislativ at trebui, teoretic, să intre în vigoare începând cu data de 15 mai iar măsurile vizează, detașarea, concediile, executarea sarcinilor de serviciu, angajarea, suspendarea, demiterea, preavizul și conflictele de muncă.

Unele dintre aceste măsuri îi vizează în mod special pe angajații de la stat. Un exemplu în acest sens este cea legată de detașare. Astfel că, cei care conduc instituțiile publice implicate în combaterea pandemie de COVID-19 și a efectelor acesteia vor putea stabili detașarea, timp de cel mult 30 de zile, și fără acordul salariaților condiția fiind ca detașarea să se facă pe un post similar respectiv din același domeniu.

Pe durata stării de alertă, angajatorii pot modifica temporar, fără consimțământul salariatului atât locul cât și felul muncii.

Conducătorii instituțiilor publice implicate în combaterea pandemie vor putea stabili unilateral atât întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii și pentru formare profesională ale personalului angajat și reluarea activității, cât și efectuarea totală sau parțială a concediului de odihnă sau de odihnă suplimentar al personalului angajat.

Stare de alertă. Circulația în afara localității

Pe toată perioada stării de alertă angajații de la stat trebuie să fie disponibili pentru efectuarea sarcinilor de serviciu, în funcție de volumul de activitate al instituției în vederea realizării scopului prezentei legi”, se spune la articolul 19, dar nedepășindu-se 54 de ore pe săptămână.

”Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu legate de măsurile prevăzute de prezenta lege, persoanele cu functii de conducere din institutii și autorități publice pot fi suspendate sau demise din funcții, potrivit statutului profesional”, se precizează în proiectul de lege.

În ceea ce privește angajările institutiile și autoritatile publice pot angaja personal fără concurs, în functie de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alerta, pe durată determinata de 6 luni.

Legea face și o derogare astfel că numirile în funcțiile publice sau de înalt funcționar public pot fi făcute fără indeplinirea condiției de a fi funcționar public sau, dupa caz, înalt funcționar public, pentru o durată determinată de 6 luni.

În această perioadă termenele de preaviz nu încep să curgă sau, dacă au început deja să curgă, se suspendă pentru cei angajați în unitățile sanitare, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.

Nu în ultimul rând, este reglementate și conflictele colective de muncă în sensul că acestea sunt interzise: ”Pe durata stării de alertă, se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de munca în unitățile sistemului energetic national, din unitatile operative ale sectoarelor nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitatile sanitare și de asistență socială, de telecomunicatii, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitatile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrică, caldură și apă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel