Sporurile medicilor. Sunt sporuri care pot fi scoase și incluse în salariul de bază
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Grecia. Actul normativ prevede că angajatorii vor plăti amenzi de 50.000 de euro dacă angajează personal nevaccinat. În caz de recidivă, amenda este de 200.000 de euro.
Grecia. Actul normativ prevede că angajatorii vor plăti amenzi de 50.000 de euro dacă angajează personal nevaccinat. În caz de recidivă, amenda este de 200.000 de euro.
Ministrul Muncii a explicat ce se va întâmpla cu sporurile medicilor. Raluca Turcan susține că nu se dorește tăierea acestora, ci includerea în salariul de bază. Mai mult decât atât, ministrul a afirmat că salariile brancardierilor și asistentelor sunt incluse pe grila din 2019, iar această situație trebuie să fie remediată.

"Este vorba despre un set de principii, în baza cărora ministerele de linie să reașeze politicile salariale astfel încât unele sporuri inventate doar pentru majorări salariale și nu ca o compensație sau ca o stimulare să fie introduse în salariul de bază.

Lucrul acesta l-am explicat și îl mai explic: în momentul în care ai niște sporuri generalizate pentru toți angajații dintr-o categorie socio-profesională este evident pentru toată lumea că acelea nu sunt sporuri. Sunt niște majorări salariale mascate.

Un spor îl dai fie ca o compensație pentru o muncă în condiții extreme, pentru risc extrem sau pentru condiții mai periculoase, fie ca o motivație pentru o performanță mai bună.

Aceste sporuri care în sistemul de sănătate ajung și la 85% pot să fie incluse în salariile de bază, iar astfel sunt reașezate salariile pe grile și chiar unii angajați cu salarii mici acum, să beneficieze mai rapid de majorări salariale decât alții cărora le-au crescut salariile.

În domeniul sănătății, avem medicii și asistentele care sunt acum salarizați la un salariu de bază raportat la nivelul anului 2022 și pentru anumite specializări sporurile merg până la 85%. În cadrul acelorași specializări sau tipuri de spitale, personalul precum brancardierii, infirmierele, cei care lucrează în partea de administrație nici măcar nu sunt incluși pe grila din domeniul sănătății, ci sunt pe grila din domeniul administrației publice, pe grila de la nivelul anului 2019.

Într-un singur domeniu au fost sparte echipele medicale. Medicul lucrează mână în mână cu infirmiera și brancardierul care transportă pacientul. (...) Noi am stabilit un set de principii: 1. Salariul în plată ar trebui să fie același pentru toată lumea (...) nu poți să ai persoane salarizate la nivel de 2019 și persoane salarizate la nivel de 2022. Am propus ca salariul să fie cel de la nivelul anului 2020 (...) sunt sporuri care pot fi scoase și incluse în salariul de bază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel