Urmărește dezbaterea live

Sporuri salariale. Propunerea legislativă a trecut de Parlament
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ultimul cuvânt aparține președinției
Ultimul cuvânt aparține președinției
La mai bine de doi ani de când a fost înscris pe agenda de lucru a Parlamentului, după ce a trecut prin toate comisiile de specialitate, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, în timp ce Guvernul s-a pronunțat împotriva adoptării acestei inițiative legislative, proiectul de act normativ prin care ar urma să se acorde sporuri pentru anumite categorii de angajați a trecut de votul decisiv al Camerei Deputaților.

Este vorba despre angajații care, în virtutea funcției deținute, au acces la informații clasificate din clasa secret de stat. O categorie în care au fost incluși militarii, polițiștii, personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. În aceste caz, sporurile ar putea ajunge până la 25%. 

Valoarea acestui adaos la salariu va fi stabilit, conform aceleiași propuneri legislative, în funcție de locul de muncă, de certificatul de securitate deținut de respectivele persoane, dar și de nivelul de secretizare al informațiilor la care au acces. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de Președinte și să fie publicat în Monitorul Oficial. 

Pe de altă parte, un alt proiect de lege, care a primit aviz favorabil din partea Senatului, propune ca și lucrătorii ANSVSA să beneficieze de sporuri la salariu. Soarta acestui document se află la mâna deputaților. 

Citește și Pensiile militarilor. Orban: Sunt singurele care pot să facă un oarecare rabat

În expunerea lor de motive, inițiatorii proiectului explică faptul că actuala legislație, respectiv Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ”a generat și menținut o situație de discriminare salarială constantă la nivelul angajaților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor - ANSVA și ai instituțiilor subordonate acesteia prin faptul că sporurile specifice pentru condițiile de muncă nu pot fi acordate decât personalului plătit din fondurile publice care a ajuns la nivelul maximal al salariilor de bază prevăzut pentru anul 2022”. 

Prin urmare, continuă autorii proiectului, ”această prevedere dezavantajează categoriile de personal cu salarii mici care, după majorarea salariului din decembrie 2017 (cu 25%) nu au ajuns la grilele maximale stabilite pentru 2022”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel