Spionul american care a lucrat cu Putin. Moscova spune altceva
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se spune că i-ar fi fotografiat documentele lui Putin
Se spune că i-ar fi fotografiat documentele lui Putin
Presupusul spion de nivel înalt extras de Statele Unite din Rusia în 2017, de teamă pentru viaţa lui, ar fi fostul oficial al Kremlinului Oleg Smolenkov, afirmă presa de la Moscova. Informația a fost confirmată de însuși secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. 

”Într-adevăr, Smolenkov a lucrat în administrația prezidențială, dar a fost concediat cu câțiva ani în urmă prin decizie de ordine internă”, a explicat Peskov, subliniind că funcția ocupată de bărbat nu figura printre cele sensibile, ce presupune contact direct cu șeful statului.

”Este singurul lucru pe care vi-l pot spune, pentru că nu dispun de alte detalii”, a adăugat oficialul de la Kremlin, folosind tradiționala formulă de a evita alte întrebări. Totuși, el a considerat oportun să mențineze că individul a făcut parte din personalul adinistrației în perioada 2018-2017.

Potrivit CNN şi The New York Times, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi-a retras agentul de top din Rusia în 2017, la câteva luni după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, considerând că securitatea acestuia ar fi putut fi compromisă. Smolenkov a dispărut brusc, în 2017, împreună cu familia. Ulterior, autorităţile ruse au deschis un caz penal de omor.

Păreri diferite

Dosarul a fost însă închis după ce agenții ruși au afalt că presupusele victime "sunt în viaţă şi se află într-o altă ţară". Mai mult, cotidianul Kommersant nota că, în iunie 2018, un bărbat numit Oleg Smolenkov a cumpărat împreună cu Antonina Smolenkova o reşedinţă de 760 metri pătraţi în localitatea Stafford (Virginia, SUA), pentru 925.000 de dolari.

Tot Kommersant scrie că presupusul agent, care ar avea circa 45 de ani, cu mare dificultate a putut gestiona informaţii sensibile. În acelaşi timp, alte surse ale publicaţiei au declarat că Smolenkov a intrat în cercul de încredere al lui Iuri Uşakov, actual consilier al lui Putin pentru Probleme Internaţionale, cu care s-a intersectat la ambasada din Washington pe vremea când Uşakov era şeful misiunii.

Citește și Ultima invenție a rușilor în ale spionajului. Vezi și nu-ți vine să crezi! VIDEO

Presa din SUA scrie că, dimpotrivă, Smolenkov, recrutat ca informator pe vremea când lucra la ambasada rusă din SUA, ar fi ajuns să ocupe o poziţie influentă, cu acces frecvent la preşedintele rus, Vladimir Putin. CNN afirmă chiar că rangul spionului a permis furnizarea de către acesta pentru CIA inclusiv a unor imagini cu documente de pe biroul lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel