SONDAJ. Mai multe mari firme de investiții de capital vor în România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În România, activitatea firmelor de private equity este similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale
În România, activitatea firmelor de private equity este similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale
Firme mari de private equity intenţionează să intre pe piaţa din România, deoarece o consideră o alternativă bună pentru investiţii în regiune, în timp ce piaţa de private equity (fonduri închise de investiții) din Europa Centrală se stabilizează după o perioadă de tranzacţionare intensă în anul 2017, marcată de atrageri de fonduri şi de ieşiri importante de pe anumite pieţe, potrivit sondajului Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence, dat marţi publicităţii. 

Profesioniştii în domeniul tranzacţiilor din regiune se aşteaptă la mai multe tranzacţii de cumpărare decât de vânzare în lunile următoare. Ieşirile de pe anumite pieţe au fost, de asemenea, considerabile în 2018, incluzând şi tranzacţiile realizate în România, precum vânzarea de către Abris a serviciului de curierat Urgent Cargus către Mid Europa Partners. 

România, atractivă

"În România, activitatea firmelor de private equity este similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale. Mă aştept ca un număr mare de tranzacţii să fie în continuare efectuate de fondurile de capital privat, fie în calitate de cumpărători, fie de vânzători. Firme mari de private equity intenţionează să intre pe piaţa din România, deoarece privesc ţara noastră ca pe o alternativă bună pentru investiţii în regiune. Astfel de investiţii vor fi influenţate în mod cert de condiţiile economice şi de climatul legislativ local", a afirmat Radu Dumitrescu, partener servicii Suport în Tranzacţii, Deloitte România. 

În Europa Centrală, unde s-au înregistrat creşteri puternice ale PIB-ului, este de aşteptat ca profesioniştii în domeniul tranzacţiilor să se axeze în continuare pe oportunităţi noi de investiţii. Majoritatea investitorilor se aşteaptă ca nivelul mediu al tranzacţiilor să rămână constant. 

Citește și: Transgaz, investiții de 500 de milioane. Gazoduct pentru Basarabia

"În general, firmele de private equity sunt interesate de tranzacţii de valoare medie şi mare, în urma cărora achiziţionează lideri de piaţă locali sau regionali. Deşi piaţa de M&A din România continuă să fie dominată de jucătorii strategici, achiziţiile efectuate de fondurile de capital privat au atins niveluri record în 2016 şi 2017. Acestea au scăzut uşor anul trecut, dar suntem în continuare optimişti legat de perspectivele pentru 2019", a declarat Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România. 

Piața europeană se stabilizează

Luând în calcul tranzacţiile cu valori comunicate anunţate în 2018, investitorii strategici au fost implicaţi în 56% din tranzacţii, în timp ce fondurile de capital privat au reprezentat 39% din volumul comunicat, conform unei analize asupra pieţei locale de M&A realizate de Deloitte România. 

Potrivit sondajului derulat de Deloitte, piaţa de private equity din Europa Centrală se stabilizează după o perioadă de tranzacţionare intensă în anul 2017, marcată de atrageri de fonduri şi de ieşiri importante de pe anumite pieţe. Indicele de încredere şi-a accelerat declinul până la o valoare de 105, inversând astfel trendul de creştere din ultimele 18 luni, între toamna lui 2016 şi primăvara lui 2018. Nivelul de încredere, aşa cum este prezentat în sondaj, reflectă în principal aşteptările economice şi alte variabile, precum perspectiva asupra activităţii pieţei şi raportul dintre tranzacţii şi managementul portofoliului. 

Citește și:Transgaz are 100 de milioane € de la BEI, pentru conductele de gaz

Majoritatea profesioniştilor de pe piaţa de private equity din Europa Centrală (75%) se aşteaptă ca activitatea din această regiune să rămână neschimbată, în timp ce 11% prevăd o creştere a activităţii, în scădere de la o treime, care erau de aceeaşi părere în vara lui 2018, sugerând un comportament mai prudent din partea investitorilor, pus pe seama incertitudinii economice şi politice. 

Aproape trei sferturi dintre cei care realizează tranzacţii pe piaţa din Europa Centrală (73%) se aşteaptă ca actualul context economic să se menţină, în timp ce marea majoritate (93%) are încredere că va putea atrage finanţarea necesară tranzacţiilor şi consideră că nivelul de lichiditate va rămâne neschimbat. 

Sondajul Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence este realizat bianual încă din anul 2003 şi reflectă evoluţia pieţei de private equity. Cea mai recentă ediţie a fost efectuată la finalul anului 2018. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel