Sondaj: Țara europeană cu cei mai mulți vitezomani
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Șoferii europeni sunt din ce în ce mai indisciplinați
Șoferii europeni sunt din ce în ce mai indisciplinați
Şoferi din 11 ţări europene (Franţa, Germania, Belgia, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Grecia, Polonia, Olanda şi Slovacia) au fost chestionaţi în privinţa obiceiurilor lor de conducere a automobilelor cu ocazia celui de-a şaselea barometru european al condusului responsabil, realizat de Ipsos pentru Fundaţia Vinci Autoroutes. 

Pentru prima dată, neatenţia la volan a fost identificată de europeni drept prima cauză de mortalitate rutieră (54%), devansând conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi viteza excesivă. 

Smartphone-uri, GPS, handsfree, căşti Bluetooth: în ultimii ani, obiectele conectate au "poluat" tot mai mult activitatea şoferilor. 

Deşi conştientizarea riscurilor a înregistrat progrese, comportamentele neadecvate au persistat. Astfel, deşi 97% dintre respondenţi consideră că este periculos să scrie SMS-uri la volan, aproape un sfert dintre ei (24%) fac acest lucru. 

Invitaţi să explice acest paradox, "şoferii spun că stăpânesc arta şofatului şi îşi cunosc limitele sau nu s-au gândit la pericole", a declarat Bernadette Moreau, delegat general al Fundaţiei Vincie Autoroutes, care a denunţat "un exces de încredere" în rândul conducătorilor de vehicule. 

Citește și: 

Cum au reușit statele occidentale să prevină accidentele rutiere. Vision Zero, modelul suedez

Într-adevăr, 11% dintre respondenţi recunosc faptul că au avut un accident sau s-au aflat foarte aproape de a suferi un accident întrucât au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la volan. 

Adepţi ai căştilor Bluetooth, grecii şi italienii (60%), ca şi polonezii - din care mai mult de jumătate (57%) îşi reglează GPS-ul în timp ce se află la volan - sunt cei mai indisciplinaţi, în timp ce britanicii şi spaniolii sunt cei mai prudenţi. 

Claxoane şi insulte 

Barometrul reaminteşte, de asemenea, "un element universal", potrivit căruia "ceilalţi conduc prost, în timp ce fiecare se consideră un şofer bun", a explicat Bernadette Moreau. 

Astfel, atunci când îşi analizează stilul de a şofa, europenii se declară "vigilenţi" (74%), "calmi" (57%) şi "politicoşi" (28%). 

Foarte puţini sunt aceia care recunosc că sunt "stresaţi" (10%), "agresivi" (3%), "iresponsabili" (1%) şi "periculoşi" (1%). În schimb, ei atribuie aceste atitudini celorlalţi participanţi la trafic: 46% dintre respondenţi îi consideră pe ceilalţi şoferi "iresponsabili", "stresaţi" (36%), "agresivi" (30%) şi "periculoşi" (28%). 

92% dintre suedezi, mari amator de viteză, recunosc că depăşesc limita legală, francezii sunt campioni atunci când vine vorba de a uita să semnalizeze (61%) şi aproape jumătate dintre greci (45%) sunt reticenţi în privinţa folosirii centurilor de siguranţă. 

Indisciplină

Această indisciplină cronică alimentează atitudinile necivilizate dintre conducătorii auto, care s-au înmulţit la toate nivelurile, potrivit noului barometru. 

Astfel, 53% dintre europeni îi claxonează pe şoferii care îi enervează, în creştere cu 7 puncte procentuale în raport cu 2017, adoptând o atitudine cu care spaniolii sunt de două ori mai obişnuiţi (66%) decât germanii (33%). 

De asemenea, şoferii sunt de două ori mai numeroşi atunci când vine vorba de a îi insulta pe colegii lor de trafic (56%, +2 procente). În ceea ce priveşte insultele verbale, grecii sunt pe primul loc (71%), devansându-i pe francezi (69%), în timp ce la polul opus se află suedezii (32%). 

Europenii ezită din ce în ce mai puţin să coboare din autovehicule pentru a se certa direct pe marginea drumurilor cu alţi conducători de automobile (19%, +4 puncte procentuale), o atitudine deja adoptată de peste o treime dintre polonezi (36%), care au devenit veritabili campioni în acest domeniu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel