Somonul ... de deșert. Altă minune care se întâmplă în Dubai
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sunt reproduse rasaritul, apusul, chiar și mareele
Sunt reproduse rasaritul, apusul, chiar și mareele
Dintr-o cameră de control amplasată în mijlocul deşerturilor din Dubai, tehnicienii reproduc curenţii şi mareele din Atlantic în beneficiul miilor de somoni care sunt crescuţi în mari tancuri acoperite, în pofida temperaturilor toride de afară. Cu cea mai înaltă clădire din lume, insulele sale artificiale în formă de palmier sau pârtia de schi acoperită, Emiratul Dubai nu este la primul său proiect ambiţios.

"Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că vom putea creşte somoni în deşert. Cu toate acestea, este exact ceea ce facem în Dubai", a declarat Bader bin Mubarak, director general al fermei piscicole Fish Farm. Somonul este un peşte de apă rece care în mod normal este crescut în nişte ţarcuri imense instalate în largul Norvegiei, Islandei, Marii Britanii sau Canadei."Reproducerea unui astfel de mediu a fost cel mai dificil lucru", a spus Bader bin Mubarak, în condiţiile în care în Dubai temperaturile pot ajunge până la 45 de grade Celsius.

În interiorul fermei piscicole, situată în sudul emiratului, debitul şi temperatura apei sunt controlate pentru a crea cele mai bune condiţii pentru creşterea miilor de somoni. "Reproducem răsăritul, apusul, dar şi mareele, curenţii şi avem de asemenea ape adânci sau de mică adâncime", a explicat Bader bin Mubarak. Somonii se nasc în ape dulci însă în cea mai mare parte a timpului trăiesc în ape sărate dar se întorc în ape dulci pentru a se reproduce. Apa sărată utilizată de ferma piscicolă din Dubai provine din Golful Persic însă este filtrată.

Citește și Dubai își face junglă. Una adevărată. Alt proiect uluitor FOTO

Fish Farm produce între 10.000 şi 15.000 de kilograme de somon în fiecare lună. Proiectul a fost lansat în 2013 cu susţinerea prinţului moştenitor din Dubai, şeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, pentru a creşte somoni şi alţi peşti precum amberjack-ul japonez, utilizat la prepararea sushi-ului. La început ferma a cumpărat aproximativ 40.000 de puieţi de somon din Scoţia şi mii de icre suplimentare din Islanda pentru a fi crescuţi în tancuri descoperite în districtul Jebel Ali din sudul Dubai-ului. În prezent, reproducerea peştilor se realizează în cadrul fermei.

Din cauza provocărilor tehnice, ferma piscicolă produce în prezent doar somon distribuit în Dubai şi în restul Emiratelor Arabe Unite, unde trăiesc mai multe milioane de expaţi. "Emiratele Arabe Unite importă în prezent 92% din necesarul de peşte iar obiectivul nostru este să putem răspunde cererii şi să ne asigurăm securitatea alimentară", afirmă Bader bin Mubarak. Potrivit acestuia, Fish Farm speră să satisfacă cel puţin 50% din necesarul piscicol al ţării peste doi ani.

Citește și Dubai, lovit de criză. Caută soluții salvatoare

În luna aprilie a acestui an, somonii proveniţi de la 'Fish Farm' au început să fie vânduţi în supermarketuri. Chiar dacă este produs într-un mod neobişnuit, somonul este etichetat ca fiind '100% bio' datorită alimentaţiei naturale şi absenţei antibioticelor într-un spaţiu închis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel