Soarele, fotografiat de aproape. Cum arată haina astrului VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii de știință sunt absolut încântați
Oamenii de știință sunt absolut încântați
Un enorm telescop american amplasat în vârful unei insule vulcanice din Pacific a fotografiat Soarele cu o rezoluție inedită, ceea ce a permis oamenilor de știință să observe cum arată ”haina” astrului. ”Și nu este decât începutul!”, a declarat, plin de încântare, directorul observatorului.

Soarele, un balon de plasmă (gaze la temperaturi extrem de ridicate), este observat de secole de pe Terra și studiat de decenii cu ajutorul sateliților. Până acum însă, rezoluția imaginilor a fost limitată: un telescop spațial japonez, Hinotori, are o deschidere de 50 de centimetri, spre exemplu. Noul telescop solar Daniel K.Inouye, de pe insula hawaiană Maui, are o deschidere de patru metri, cea mai mare oglindă din lume pentru un telescop solar.

”Aceste fotografii au cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată”, a declarat Thomas Rimmele, directorul telescopului de 344 milioane de dolari, de care se ocupă National Solar Observatory, o instituție publică americană cu sediul la Boulder. ”De acum, se pot observa structuri a căror existența era doar bănuită, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu le-am putut vedea niciodată”, a explicat, la rândul său, un astronom german care a aderat la proiect cu 25 de ani în urmă înainte de a-i deveni director.

Citește și Invenție fantastică: Luăm Soarele și plecăm în altă galaxie VIDEO

În imaginile obținute cu ajutorul telescopului, se observă cum baloanele cresc și urcă la suprafața Soarelui înainte de a-și schimba culoarea. Sunt bule de plasmă în plin proces de încălzire și de răcire. Fiecare celulă are dimensiuni similare suprafeței Franței. După nouă ani de lucrări, telescopul a fost pus în funcțiune pe 10 decembrie. ”A fost un moment emoționant, am fost extrem de fericit”, a recunoscut Thomas Rimmele, subliniind că ”este munca mea de o viață”.

Cât timp telescopul concentrează lumina Soarelui este concentrată pe o mică suprafață a cupolei sale, temperatura crește la niveluri extreme. ”Dacă am așeza niște metal, s-ar topi foarte repede”, a explicat specialistul. Iată de ce, pentru echipamentul de răcire a fost construită o clădire întreagă, inclusiv ”o piscină cu gheață”. Dar telescopul nu este încă gata: încă nu au fost instalate intrumente suplimentare, care vor măsura câmpurile magnetice din atmosfera Soarelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel