Sistemul de pensii private. Ce spune un oficial al ASF
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Cifrele arată încurajator
Cifrele arată încurajator
Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluţie solidă, ritmul de creştere susţinut confirmând stabilitatea şi rezilienţa sistemului de pensii private, afirmă preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

La finalul primului trimestru al anului 2021, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creştere cu o treime a activelor totale, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind astfel pragul de 80 de miliarde de lei, conform unui comunicat al ASF.

"Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluţie solidă, un lucru remarcabil având în vedere că traversăm o perioadă mai puţin favorabilă din punct de vedere economic. Ritmul de creştere susţinut confirmă stabilitatea şi rezilienţa sistemului de pensii private, precum şi capacitatea acestuia de a se dezvolta şi a genera beneficii pe termen lung participanţilor. Majoritatea covârşitoare a participanţilor este însă alocată aleatoriu. O mai bună informare şi o cât mai corectă cunoaştere a pieţei pensiilor private va oferi şansa celor care contribuie la aceste fonduri să ia decizii nu doar responsabile, ci şi care corespund pe deplin intereselor lor", a declarat Nicu Marcu.

Citește și Bani pentru MAJORAREA PENSIILOR. Despre asta NU SE SPUNE nimic!

Piaţa pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul funcţionării sale, reuşind să depăşească episoadele de volatilitate întâlnite de-a lungul anilor, având la finalul anului trecut şi cea mai mare pondere în PIB din cadrul pieţelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 80,238 miliarde de lei, la 31 martie 2021, în creştere cu 33,34% faţă de nivelul existent la 31 martie 2020, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,12 miliarde de lei, respectiv 64,96%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 19,084 miliarde de lei (23,79%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 2,89 miliarde de lei, respectiv 3,61% din totalul activelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel