Sindromul post-COVID la copii. Cât durează, cum se manifestă
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
La unii durează destul de mult. Oricum, studiile vor continua pe această temă
La unii durează destul de mult. Oricum, studiile vor continua pe această temă
Cercetătorii din Australia au descoperit că, spre deosebire de adulți, sindromul postcoid la copii și adolescenți rareori durează mai mult de 12 săptămâni, se arată într-un articol publicat în Pediatric Infectious Disease Journal.

Oamenii de știință au analizat 14 lucrări internaționale de cercetare, care au studiat evoluția stării de sănătatea a 19.400 de copii, cu simptome persistente după ce au suferit o infecție cu coronavirus. Printre cele mai frecvente simptome înregistrate în următoarele patru până la 12 săptămâni după o formă severă de COVID-19 au fost dureri de cap, oboseală, tulburări de somn, dificultăți de concentrare și dureri abdominale. În majoritatea cazurilor, simptomele nu au durat mai mult de 12 săptămâni.

Totuși experții susțin necesitarea continuării studiilor pe această temă, deoarece majoritatea respectivelor lucrări de cercetare nu au luat în considerare o serie întreagă de factori. 

Astfel, unele nu stabilesc diferența modului de manifestare a sindromului post-COVID-19 între cei care au avut simptome specifice COVID-19 și cei care au trecut prin boală asimptomatic. În plus, majoritatea studiilor se bazează răspunsurile copiilor sau părinților, fără o analiză mai profundă a cazurilor. În opinia specialiștilor, multe dintre simptomele sindromului post-COVID sunt dificil de deosebit de efectele indirecte ale pandemiei. 

În altă ordine de idei, o altă echipă internațională de cercetători și profesioniști din domeniul medical din 20 de spitale din întreaga lume a reușit să creeze un model de inteligență artificială (AI) capabil să prezică finalul bolii COVID-19 la un un pacient, scrie revista Nature Medicine.

Citește și Un nou vaccin anti-COVID intră pe piață. Care este țara care a reușit acest lucru

Programul EXAM cuprinde, printre altele, informații despre peste 16.000 de pacienți - inclusiv radiografii pulmonară și date privind starea de sănătate. Toate datele au fost trecute anonime, pentru a păstra confidențialitatea.

După două săptămâni de pregătire, EXAM a fost testat pe zece mii de pacienți din spitale de pe cinci continente. Programul a fost capabil să prezică cantitatea necesară de oxigen sau eventualitatea unei deces după 24 de ore de la internarea unui pacient cu o exactitate de 95%, procent care a atins 100% după 72 de ore de când bolnavul a ajuns la spital. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel