Service auto. Atenție ce faceți cu mașina! Așa ceva e ilegal
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Atenție ce vi se cere
Atenție ce vi se cere
În urmă cu câteva zile, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), anunța că peste o treime dintre cei 386 de operatori economici care activau atât pe segmentul service-urilor auto, cât și cât şi în comercializarea sau promovarea de autoturisme şi piese auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor, au primit amenzi în valoare totală de 496.500 de lei.

Pentru ce? Pentru numeroase abateri, inclusiv practici incorecte sau prestarea de servicii de reparații auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru.

Lista abaterilor constate de comisarii ANPC cuprinde, de asemenea, afișarea tarifelor fără să conțină TVA, așa cum cere legislația sau lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb. În același timp, ANPC a atras atenția că practica service-urilor auto de recomanda clienților să lase mașinile în service până la plata integrală a cheltuielilor din deviz este ilegală.

Se precizează că o astfel de pretenție, din partea reparatorului, ar putea fi sancționată inclusiv cu amendă din partea ANPC. Pentru că, explică instituția, această practică încalcă legislația privind protecția consumatorului. Mai precis, este vorba despre o clauză abuzivă, din cauza dezechilibrului contractual care se produce între consumator (deținătorul mașinii) și service. În esență, service-ul reține mașina până ce proprietarul acesteia plătește integral cheltuielile.

Citește și Grave nereguli la asigurările RCA, depistate de ANPC

Mai pe înțelesul tuturor, în momentul în care un service auto solicită șoferului să-și lase mașina acolo, consumatorul este, privat, practic, de dreptul de proprietate, ceea ce conduce la dezechilibru menționat mai sus, ce apare, în aceste condiții, între drepturile și obligațiile părților. ANPC a mai menționat că nu contează, în ipoteza de mai sus, cine achită facturile - consumatorul sau asigurătorul.

Practica este, în continuare, ilegală. Ideal pentru șoferi ar fi să nici nu semneze un contract prin care li se cere să-și lase mașinile în service până la plata integrală a serviciilor de reparație.resă pentru asigurători de a include în contractele cu beneficiarii o clauză ce le permitea celor din urmă să aleagă service-ul dorit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel