Semnal de alarmă! Consumul începe să dea rateuri
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu care lansează un semnal de alarmă
Un studiu care lansează un semnal de alarmă
Consumul, principalul motor al creşterii economice, începe să dea rateuri, iar inflaţia, blocajul financiar, deprecierea leului şi scăderea vânzărilor creează tot mai multe dificultăţi companiilor din comerţ, potrivit unei analize de profil. Conform sursei citate, peste 1.200 de firme din acest sector au intrat în insolvenţă în primele opt luni din acest an. Numărul insolvenţelor din retail, din august, era de aproape 10 ori mai mare decât în ianuarie.

"Cum peste 90% dintre firmele româneşti sunt slab capitalizate, neavând la dispoziţie resursele financiare pentru a rezista provocărilor, intrarea unui partener în insolvenţă poate atrage probleme financiare în cascadă, pe tot lanţul economic", se spune în comunicat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, analizate de Sierra Quadrant, 1.244 de firme din sectorul de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul/ repararea autovehiculelor şi motocicletelor (versiunea 2008) au intrat în insolvenţă la nivelul lunii august, un număr aproape egal cu cel al firmelor care au declarat insolvenţa în primele trei luni. În ianuarie, ONRC raporta 147 de firme intrate în insolvenţă (versiunea 2008), în februarie 299, iar în martie 468 de companii. Pe ansamblul primelor opt luni, statistica indică un număr de 1244 de companii în insolvenţă faţă de 1.769 în aceeaşi perioadă din 2018.

"Cazurile de insolvenţă din sectorul comerţului reprezintă majoritatea, într-o economie în care, în primele opt luni au fost semnalate 3.978 de noi cazuri de insolvenţă. Este o creştere semnificativă care tinde să se accentueze în ultimul trimestru'', arată analiza Sierra Quadrant. Potrivit datelor statistice, dacă în luna ianuarie, la nivelul întregii economii erau raportate numai 500 de cazuri noi de insolvenţă, în august numărul acestora s-a apropiat de graniţa de 4.000 (3.978 de cazuri înregistrate de ONRC).

"Este o tendinţă negativă, înregistrată şi în anii trecuţi, semestrul II şi în special ultimul trimestru marcând declanşarea procedurilor de insolvenţă în cadrul a mii de firme, pe fondul acumulării problemelor financiare'', arată analiza. Sierra Quadrant estimează că, pe fondul accentuării blocajului financiar şi tendinţei de dezintermediere şi conservare a business-urilor, numărul insolvenţelor din 2019 ar putea trece de 9.000 de cazuri.

Analiştii de la Sierra Quadrant susţin că insolvenţa nu trebuie privită ca un stigmat în privinţa relaţiilor de afaceri. ,,Un parteneriat cu o firmă aflată în insolvenţă poate aduce multiple avantaje - plăţi la timp, tarife avantajoase, condiţii optime de livrare etc.'', arată analiza.

Citește și Toamna se numără grijile. Vremuri tulburi pentru economia României

Chiar dacă, pe ansamblu, numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu peste 30% faţă de anul trecut, această tendinţă trebuie pusă în legătură directă cu creşterea spectaculoasă a numărului firmelor radiate, cu 46%, la 78.733. În total, peste 100.000 de firme au fost suspendate, lichidate şi radiate în primele opt luni din 2019, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă, arată analiza Sierra Quadrant.

România este una dintre ţările europene cu cele mai lungi şi dificile perioade de insolvenţă în cazul firmelor, calculată ca perioada de la deschiderea până la închiderea oficială a procedurii de insolvenţă. Dacă la nivel global, perioada medie de soluţionare a cazurilor de insolvenţă era în 2017 de 2,5 ani, în România se situează la 3,3 ani, situaţie similară cu cea din Bulgaria, Grecia şi Slovacia. La polul opus se află Irlanda, cu numai 4 luni, Finlanda cu 9 luni, Marea Britanie cu 1 an şi Germania, cu o medie de 1,2 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel