Securitate spațială. SUA ridică tonul la Rusia și China
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sateliți de observații științifice, pe orbită
Sateliți de observații științifice, pe orbită
Statele Unite vor face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei pentru ca acestea să se angajeze să respecte norme referitoare la un mod responsabil de operare în spaţiu şi îşi vor exprima îngrijorarea în legătură cu eforturile Moscovei şi ale Beijingului de "înarmare furioasă a spaţiului", a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, informează dpa.

Oficiali din SUA şi Rusia se vor întâlni la Viena în perioada 28-30 iulie pentru a discuta despre controlul armelor şi securitatea spaţiului, parte a unui nou Schimb referitor la Securitatea Spaţială (SSE) între guvernele celor două ţări.

"Speranţa noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalităţi de creştere a stabilităţii şi a securităţii în spaţiu, precum şi de a face progrese în dezvoltarea normelor de comportament responsabil", a declarat Christopher Ford, secretarul pentru securitate internaţională şi neproliferare din cadrul Departamentului de Stat, într-un apel telefonic cu reporterii.

"Sperăm că acest canal de angajarea diplomatică reluat cu Rusia va completa SSE-ul pe care îl avem în curs cu Republica Populară Chineză", a adăugat oficialul american. SUA şi China s-au întâlnit deja de trei ori pentru a discuta despre securitatea spaţiului.

Ford a caracterizat activităţile Rusiei în spaţiu drept "ciudate şi periculoase" şi a spus că diplomaţii ruşi şi chinezi sunt "foarte creativi în a veni cu idei proaste despre controlul armelor spaţiale". El a reamintit cazuri recente în care Rusia a tras proiectile în spaţiu şi a spus că Moscova lucrează la dezvoltarea de rachete care pot distruge sateliţi. Sistemul satelitar S-500 al Rusiei poate fi folosit şi ca armă anti-satelit. Toate aceste probleme se vor afla pe masa discuţiilor de la Viena de săptămâna viitoare, a declarat oficialul Departamentului de Stat.

Citește și China a lansat cu succes prima sa misiune către Marte

"Considerăm că accesul la spaţiu este în interesul nostru naţional vital", a subliniat Ford. Convorbirile americano-ruse de la Viena vor fi primele discuţii bilaterale oficiale privind securitatea spaţială din 2013, aminteşte Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel