Se cere condiționarea accesului la fonduri europene
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Este vorba inclusiv despre fonduri pentru relansarea economiilor
Este vorba inclusiv despre fonduri pentru relansarea economiilor
Germania, ţara care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a propus introducerea unei scheme care condiţionează accesarea fondurilor europene, inclusiv a banilor din fondul de revenire, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept, potrivit unui document consultat de Reuters.

Propunerea Berlinului constituie o bază de negocieri între Parlamentul European şi cele 27 de state membre, care, în luna iulie, au convenit un astfel de mecanism, dar ulterior au revenit asupra lui pentru a evita un veto exprimat de Polonia sau Ungaria.

Însă, parlamentarii europeni vor să consolideze acest mecanism, ceea ce înseamnă că propunerea preşedinţiei germane, care se menţine aproape de acordul convenit în luna iulie la summitul liderilor, după patru zile de discuţii dificile, cu siguranţă că va provoca reacţii ostile.

Potrivit documentului german, consultat de Reuters, printre pedepsele pentru cei care încalcă statul de drept s-ar număra şi suspendarea fondurilor europene, care ar urma să fie decisă prin votul majorităţii statelor membre UE, la recomandarea Comisiei Europene.

Klaus Iohannis, clarificări despre un împrumut de la FMI

Cei care vor un mecanism mai solid susţin că Executivul comunitar ar trebui să fie cel care recomandă suspendarea sau retragerea fondurilor pentru o ţară care încalcă statul de drept, iar de majoritatea statelor membre UE ar fi nevoie pentru a bloca, în loc de a aproba, o astfel de penalizare.

Sistemul ar face mai dificil pentru autorităţile de la Varşovia, Budapesta sau din alte capitale europene, care sunt percepute că ar încălca prevederile satatului de drept, să evite penalizarea, comparativ cu planul propus de Germania şi consultat luni de Reuters, potrivit căruia este nevoie de votul favorabil al majorităţii statelor pentru ca orice sancţiune să fie pusă în practică.

La 1 iulie 2020, Germania va prelua preşedinţia rotativă a UE şi va prezida reuniunile ministeriale organizate de UE până la finele anului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel