Scutiri de la plata chiriei pentru spațiile închise de covid-19
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Spații care nu se mai folosesc
Spații care nu se mai folosesc
Senatorii au dat vot favorabil, marţi, într-o şedinţă de plen susţinută online, propunerii legislative privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă. S-au înregistrat 90 de voturi "pentru", 39 'împotrivă' şi o abţinere.

Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate. Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.

Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată. Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.

Citește și Licențe prelungite. Cât au plătit doi mari operatori de telefonie

Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiator, a motivat necesitatea acestei legi prin situaţia de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus. "Un exemplu este cel al magazinelor din mall-uri sau din complex comercial în care s-au închis activităţile complexului respectiv. Comerciantul nu îl mai poate folosi în această perioadă, dar, în lipsa unei asemenea propuneri legislative, proprietarul sau locatorul, după caz, facturează chirie. În aceste condiţii, comerciantul plăteşte o folosinţă pe care nu o utilizează", a declarat Şerban Nicolae.

Senatorul PNL Romulus Bulacu a anunţat că liberalii nu susţin propunerea legislativă, argumentând că nu este necesară o lege atât timp cât în conţinutul contractelor de închiriere sunt prevăzute clauze care prevăd situaţii de forţă majoră. "De asemenea, PNL consideră că iniţiativa legislativă aduce atingere proprietăţii private, deci proprietarilor, ceea ce ne determină inclusiv să discutăm de o situaţie de neconstituţionalitate", a motivat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel