Scandalul diplomaților: Moscova avertizează Cehia
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se repetă povestea expulzărilor de acum câțiva ani?
Se repetă povestea expulzărilor de acum câțiva ani?
Rusia a denunţat duminică drept o "provocare" expulzarea a 18 diplomaţi ruşi de către Republica Cehă, care îi acuză de spionaj, promiţând "măsuri de retorsiune", în plină perioadă de amplificare a tensiunilor între Moscova şi Occident, relatează AFP.

"Exprimăm un protest puternic către autorităţile cehe. Vom lua măsuri de retorsiune care vor permite ca autorii acestei provocări să devină pe deplin conştienţi de responsabilitatea lor în distrugerea fundamentelor (...) relaţiilor între ţările noastre", a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Calificând decizia autorităţilor cehe drept una "fără precedent", Moscova a denunţat acuzaţii "nefondate şi bizare" aduse diplomaţilor săi.

"Acest demers ostil se înscrie în prelungirea unei serii de acţiuni anti-ruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Nu puteam decât să vedem aici urma SUA", a adăugat MAE rus.

"Într-un efort de a plăcea SUA în contextul recentelor sancţiuni americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânii de peste mări în această privinţă", a adăugat el.

În paralel cu expulzarea celor 18 diplomaţi ruşi identificaţi drept agenţi ai serviciilor de spionaj ale Moscovei, Praga a dat asigurări sâmbătă că are "probe de necontestat" care implică agenţi ai GRU, informaţiile militare ruse, în explozia unui depozit de muniţie de la Vrbetice, în care au murit două persoane în 2014.

Poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru rolul lor presupus în acestă explozie, care poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

Citește și Summit SUA-Rusia. Bătălie mare pentru rolul de țară-gazdă

Polonia a anunţat joi că a expulzat trei diplomaţi ruşi acuzaţi de "acţiuni ostile", după ce SUA au luat măsuri similare în cadrul unei riposte împotriva unei serii de acţiuni imputate Moscovei.

Washingtonul a anunţat joi un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată de atacuri cibernetice masive şi de ingerinţă în alegerile americane. Moscova neagă orice implicare. Rusia a anunţat vineri că va răspunde prin expulzarea a zece diplomaţi americani şi cinci diplomaţi polonezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel