Scădere spectaculoasă. Cât a ajuns rata pentru un apartament cu două camere
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Responsabilul BNR este convins că aceste rate nu vor mai crește / Foto: Arhivă
Responsabilul BNR este convins că aceste rate nu vor mai crește / Foto: Arhivă
Rata pentru un apartament cu 2 camere a ajuns la mai puţin de 50% din salariul mediu net, faţă de 250% în 2008, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii martie a acestui an, faţă de 251% la nivelul lunii ianuarie din 2008, la apogeul boomului economic, potrivit calculelor ZF şi datelor SVN România, Credit & Financial Solutions.

La începutul anului 2008, un apartment cu două camere în Capitală de 50 mp utili costa în medie 130.000 de euro, iar rata lunară pentru acesta era de 826 de euro, în timp ce salariul mediu era de numai 329 de euro - astfel, era nevoie de salariul aproape complet a trei adulţi pentru a plăti rata unui apartament cu două camere din Bucureşti.

Citește și: Finanțele schimbă programul Prima Casă

„Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou în Bucureşti a coborât, pentru prima oară în istoria recentă, la sub 50% din salariul mediu net. Este cel mai bun moment pentru accesarea unui credit din ultimii ani, ţinând cont de procentul pe care rata îl deţine din salariu. Practic, ponderea ratei s-a înjumătăţit în ultimii şase ani, de la 97% în 2014 la sub 49% în prezent, şi e de peste cinci ori mai mică comparativ cu procentul deţinut în 2008", a spus Cătălin Marin, managing partner SVN Romania, Credit & Financial Solution.

Avansul minim solicitat pe segmentul ipotecar este de 15%, o treime dintre solicitaţi optând însă pentru avansuri mai ridicate, de până la 50%. „Estimăm că dobânzile vor continua să scadă în perioada următoare, atât ca urmare a reducerii IRCC cât şi ca urmare a faptului că instituţiile finanţatoare îşi vor reduce marjele proprii. Lichiditatea din piaţă este bună iar băncile doresc să acorde finanţări, existând o competiţie reală în acest sens. Dobânda medie pentru creditele ipotecare acordate în 2020 în Bucureşti a fost de 5,26%, potrivit datelor SVN, în scădere de la 5,90% în 2019 - iar 2021 a debutat cu o reducere până la nivelul mediu de 4,83%. Estimăm că ponderea finanţărilor prin Prima Casă / Noua Casă s-a redus la aproximativ 25% din totalul creditelor acordate penru achiziţionarea de locuinţe”, a spus Cătălin Marin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel